Menu górne

Piernik Staropolski - Dojrzewający



Według legend Piernik Staropolski babki zagniatały gdy urodziła się w rodzinie dziewczynka, a piekły w momencie jej zamążpójścia. Mój Piernik nie będzie, aż tak długo dojrzewał. Z całą pewnością wystarczą mu 4-6 tygodni, aby był idealny na Wigilię i Boże Narodzenie. Piernik Dojrzewający pieczony na 5 dni przed Świętami, przełożony marmoladą śliwkową i oblany gęstą czekoladową polewą lub śnieżnobiałym lukrem jest niezastąpiony na Gwiazdkę. Niezwykle aromantyczny, miękki, kruszejący z każdym dniem, doskonały. Z tego przepisu wyjdą 3 Pierniki Staropolskie wielkości keksówek - można jednym lub dwoma obdarować bliskich. Lub z części ciasta upiec małe lukrowane pierniczki. Po upieczeniu Piernik na bardzo długo zachowuje świeżość. Bardzo, bardzo lub bardziej zachęcam was do zagniecenia ciasta i upieczenia Piernika Staropolskiego na Święta. Już sam jego zapach zwiastuje udany Bożonarodzeniowy Cudowny Rodzinny czas. 
Piekę go 4 lat, w mojej rodzinie to już tradycja :) 
Poczujcie już w listopadzie Magię Świąt! 



Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki miodu np. wielokwiatowego, akacjowego.
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 220 g masła
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 torebki przyprawy do piernika (około 50-60 g łącznie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
+ Marmolada Śliwkowa 800 g
Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku lub na głębokiej ceramicznej patelni. Podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania co jakiś czas mieszając. Gotującą się masę miodową potrzymać na ogniu około 2-3 minut mieszając co jakiś czas trzepaczką - należy upewnić się czy cały cukier dobrze się rozpuścił. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie przesiać mąkę pszenną dwukrotnie. Sodę rozpuścić w mleku (w temperaturze pokojowej). Do mąki dodać sól, przyprawy - wymieszać. Dodać jajka, przestudzoną masę miodową i rozpuszczoną w mleku sodę. Zagnieść ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego -(używam miksera, zajmuje mi to około 5-7 min.). Masa powinna być jednolita, dobrze zagnieciona.
Gotowe Ciasto na Piernik Staropolski przełożyć do szklanej miski lub kamionkowego naczynia. Szczelnie obwinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce  - temp. niższa niż 8*C. -  na 4-6 tygodni (wtedy Piernik Dojrzewający jest najlepszy).

Na 5 dni przed Świętami przygotować dużą blachę o wymiarach 40x25 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia (można przykleić go do lachy za pomocą lekko rozsmarowanego masła). Ciasto na piernik podzielić na 3 równe części, każdą z nich kolejno rozwałkować na prostokąt - grubości około 0,5 cm. - o wymiarach blaszki i przełożyć go do formy. Piernik mocno urośnie, podwoi lub potroi objętość!Piec w nagrzanym do 175* piekarniku przez 15-20 min. Wyjąć, wystudzić i piec kolejny kawałek.

Gotowe pierniki umieścić na dużej tacy. Pierwszy kawałek piernika posmarować marmoladą śliwkową, przykryć drugim kawałkiem ciasta - posmarować marmoladą i nakryć ostatnim kawałkiem piernika. Owinąć ciasto folią spożywczą i obciążyć np. ciężką deską. W wigilię posmarować piernik białym lukrem lub czekoladową polewą. Można posypać orzechami.

Czekoladowa polewa:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4,4 szklanki mleka 3%
  • 2-3 łyżki prawdziwego, gorzkiego kakao
Składniki umieścić w garnuszku, podgrzewać mieszając do połączenia się składników i powstania gęstego sosu. Zdjąć z ognia i polać ciasto – najlepiej użyć cukierniczego pędzelka. 

Składniki na pomadę cukierniczą (biały lukier):
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
Cukier z wodą i octem zagotować w garnuszku. Kiedy zacznie lekko gęstnieć zdjąć z ognia. Ostawić na 5 minut, po czym przelać do misy miksera i ucierać do uzyskania białego lukru i wymarzonej konsystencji. Gdyby był za gęsty można dolać odrobinkę gorącej wody / gdy jest za rzadki - dalej miksować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz