Menu górne

Piernik Staropolski - Dojrzewający



Według legend Piernik Staropolski babki zagniatały gdy urodziła się w rodzinie dziewczynka, a piekły w momencie jej zamążpójścia. Mój Piernik nie będzie, aż tak długo dojrzewał. Z całą pewnością wystarczą mu 4-6 tygodni, aby był idealny na Wigilię i Boże Narodzenie. Piernik Dojrzewający pieczony na 5 dni przed Świętami, przełożony marmoladą śliwkową i oblany gęstą czekoladową polewą lub śnieżnobiałym lukrem jest niezastąpiony na Gwiazdkę. Niezwykle aromantyczny, miękki, kruszejący z każdym dniem, doskonały. Z tego przepisu wyjdą 3 Pierniki Staropolskie wielkości keksówek - można jednym lub dwoma obdarować bliskich. Lub z części ciasta upiec małe lukrowane pierniczki. Po upieczeniu Piernik na bardzo długo zachowuje świeżość. Bardzo, bardzo lub bardziej zachęcam was do zagniecenia ciasta i upieczenia Piernika Staropolskiego na Święta. Już sam jego zapach zwiastuje udany Bożonarodzeniowy Cudowny Rodzinny czas. 
Piekę go 5 lat, w mojej rodzinie to już tradycja :) 
Poczujcie już w listopadzie Magię Świąt! 


Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki miodu np. wielokwiatowego, akacjowego.
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 220 g masła
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki pszennej (użyłam Mąki Basia typ 405)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 torebki przyprawy do piernika (około 50-60 g łącznie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
+ Marmolada Śliwkowa 800 g
Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku lub na głębokiej ceramicznej patelni. Podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania co jakiś czas mieszając. Gotującą się masę miodową potrzymać na ogniu około 2-3 minut mieszając co jakiś czas trzepaczką - należy upewnić się czy cały cukier dobrze się rozpuścił. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie przesiać mąkę pszenną dwukrotnie. Sodę rozpuścić w mleku (w temperaturze pokojowej). Do mąki dodać sól, przyprawy - wymieszać. Dodać jajka, przestudzoną masę miodową i rozpuszczoną w mleku sodę. Zagnieść ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego -(używam miksera, zajmuje mi to około 5-7 min.). Masa powinna być jednolita, dobrze zagnieciona.
Gotowe Ciasto na Piernik Staropolski przełożyć do szklanej miski lub kamionkowego naczynia. Szczelnie obwinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce  - temp. niższa niż 8*C. -  na 4-6 tygodni (wtedy Piernik Dojrzewający jest najlepszy).

Na 5 dni przed Świętami przygotować dużą blachę o wymiarach 40x25 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia (można przykleić go do lachy za pomocą lekko rozsmarowanego masła). Ciasto na piernik podzielić na 3 równe części, każdą z nich kolejno rozwałkować na prostokąt - grubości około 0,5 cm. - o wymiarach blaszki i przełożyć go do formy. Piernik mocno urośnie, podwoi lub potroi objętość!Piec w nagrzanym do 175* piekarniku przez 15-20 min. Wyjąć, wystudzić i piec kolejny kawałek.

Gotowe pierniki umieścić na dużej tacy. Pierwszy kawałek piernika posmarować marmoladą śliwkową, przykryć drugim kawałkiem ciasta - posmarować marmoladą i nakryć ostatnim kawałkiem piernika. Owinąć ciasto folią spożywczą i obciążyć np. ciężką deską. W wigilię posmarować piernik białym lukrem lub czekoladową polewą. Można posypać orzechami.

Czekoladowa polewa:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4,4 szklanki mleka 3%
  • 2-3 łyżki prawdziwego, gorzkiego kakao
Składniki umieścić w garnuszku, podgrzewać mieszając do połączenia się składników i powstania gęstego sosu. Zdjąć z ognia i polać ciasto – najlepiej użyć cukierniczego pędzelka. 

Składniki na pomadę cukierniczą (biały lukier):
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
Cukier z wodą i octem zagotować w garnuszku. Kiedy zacznie lekko gęstnieć zdjąć z ognia. Ostawić na 5 minut, po czym przelać do misy miksera i ucierać do uzyskania białego lukru i wymarzonej konsystencji. Gdyby był za gęsty można dolać odrobinkę gorącej wody / gdy jest za rzadki - dalej miksować.


5 komentarzy:

  1. Niesamowity :) Robiłam rok temu i w tym znów wracam po przepis. Połowe oddaje rodzinie. Niea bez niego świat.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo aromatyczny , świąteczny. Tez piekłam rok temu z tego przepisu. Pachniało świętami juz na tydzień przed Wigilię. Wyszedł bardzo duży - połowa zawsze dla córki :) smakuje fantastycznie z powidłami śliwkowymi (używam domowych, mojej mamy). Polecam wszystkich. Mój juz leży zawiniety i czeka na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz tylko kilka dni i piekę :) stresuje się bardzo czy wyjdzie bo wypało mi się więcej cynamonu. Myśli Pani ze nie będzie źle?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam po raz pierwszy piernik i jest przepyszny. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz,w przepisie jest że po wyjęciu z lodówki (u mnie leżał 5 tygodni w temp. 3 stopnie) i upieczeniu piernik jest twardy i musi poleżeć żeby zmiękł, u mnie czegoś takiego nie było. Po upieczeniu potroił swoją wysokość i wszystkie blaty były pulchniutkie i mięciutkie. Przełożyłam marmoladą i czekałam te kilka dni, blaty zmiękły odrobinę. Ciasto wydaje mi sie nie podchodziło pod ciasto kruche ,chociaż nie wiem jaki ma byc piernik długodojrzewajacy bo nigdy nie robiłam ani nie jadłam. W każdym bądź razie czy on mi się udał czy nie,był super i przyszłym roku robię ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po upieczeniu jest miękki, ale później twardnieje. Dlatego przełożony marmoladą potrzebuje jeszcze kilku dni by ponownie zmięknąć. Ja jem go od Wigilii i nadal z każdym dniem jest bardziej miękki :) Cieszę się, że smakuje :)

    OdpowiedzUsuń