Dziś przepis na smażonego okonia morskiego. Jak wszystkie morskie ryby - zawiera mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych i jest cennym źródłem białka. Ponadto, to ryba nisko kaloryczna, delikatna. Mi trochę przypomina ulubionego dorsza. Dzisiejszy przepis nie jest skomplikowany, to raczej inspiracja i okazja do przypomnienia Wam o tej pysznej rybie. Labraksy ze zdjęć smażyłam będąc jeszcze w Chorwacji (dodatkowo usmażyłam i kilka szprotek), a jako dodatek podałam wtedy sałatkę z pomidorków. Polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 4 labraksy (okonie morskie)
- sól
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- cytryna
- olej do smażenia - rzepakowy, słonecznikowy
Dodatkowo, składniki na sałatkę grecką:
- 5 pomidorów malinowych
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 awokado
- czarne oliwki
- cebula
- ser feta (ale ten prawdziwy, grecki.... twardy :) lub kozi
- sól
- dobrej jakości oliwa (powinna być intensywna w smaku, pozostawiać lekką goryczkę)
Składniki na sałatkę pokroić wedle upodobania ;) Ja kroję pomidory w ćwiartki, paprykę i awokado w większą kostkę, dorzucam na wierzch czarne oliwki, kawałki sera koziego lub fety, znajdzie się i miejsce dla cebuli ;) Sól i oliwę stawiam obok, ale wy możecie od razu doprawić sałatkę.
Ryby oprawić, usunąć łuski, wnętrzności. Umyć, nie wycierać do sucha. Posolić wewnątrz i na zewnątrz. Obtoczyć w mące pszennej (do wilgotnych - lepiej się przyklei). Smażyć na mocno rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony (moc palnika raczej wysoka cały czas). Odsaczyć na papierowym ręczniku. Podawać z sałatką, frytkami lub pieczywem. Nie zapomnijcie cytrynie w ćwiartkach do samodzielnego skropienia na talerzu ;)
Podobne przepisy:
Pieczony Dorsz z Masłem i Ziołami
Pieczona Ośmiornica z Ziemniakami i Warzywami
Łosoś Grillowany - Soczysty z Chrupiącą Skórką
Zupa Rybna
Pieczony Łosoś z Ziemniakami i Kiszoną Kapustą
Śledzie w Sosie Tatarskim
Tradycyjne Śledzie w Śmietanie z Cebulą
Marynowane Śledzie z Suszonymi Pomidorami, Rodzynkami i Smażoną Cebulą
Grillowany Łosoś z Pieczonymi Ziemniakami i Warzywami
Śledzie w Marynacie Pietruszkowo-Koperkowej
Kotlety Rybne z Mintaja
Ryba po Grecku
Sałatka Śledziowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)