Menu górne

Ciasto Ptyś z Truskawkami


Ciasto, które jest alternatywą dla tradycyjnych ptysiów z kremem ptysiowym (przepis tutaj). Jak zawsze niezawodne ciasto parzone, przełożone słodziutkim, prawdziwym kremem ptysiowym - zupełnie jak z najlepszej cukierni, a na wierzchu mus ze świeżych truskawek. 


Składniki na Ciasto Parzone:
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • 80 g masła / margaryny
W rondelku zagotować wodę z masłem.  Zmniejszyć moc palnika do minimum. Dodać mąkę i energicznie mieszać – masa zacznie błyskawicznie gęstnieć. Nie ściągać z palnika przez 2 minuty. Mieszać, aż składniki połączą się tworząc gładką kulkę (albo „kluchę”;) Można dla pewności na końcu krotko zmiksować mikserem. Odłożyć do wystudzenia. Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować. Ciasto na ptysie powinno być jednolite. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min. Wystudzić na kratce. Przygotować krem ptysiowy.


Składniki na Krem Ptysiowy:
(jak z najlepszej cukierni)
  • 5 białek
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • ¾ szklanki wody (niepełne)
  • 2 łyżki soku z cytryny / odrobina kwasku cytrynowego
Z wody i cukru ugotować gesty syrop, do tzw. nitki Kiedy zanurzymy w nim łyżeczkę lub trzepaczkę po skapnięciu kilku pierwszych kropli, kolejna powinna ściekać powoli tworząc „nitkę”). W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę. Miskę z białkami umieścić nad garnkiem z gotująca się na małym ogniu wodą i dalej ubijać na parze. Powoli dolewać gesty, gorący syrop. Na końcu dodać 1-2 łyżki soku z cytryny lub kwasek (wedle uznania, chodzi o to, aby krem nie był zbyt mdły, ale także nie kwaśny). Następnie ubijać na parze białka przez około 20 minut. Masa z każdą minutą będzie bardziej gładka, gęstsza, bardziej zwarta, a jednocześnie puszysta. Jeszcze ciepły krem wyłożyć na ciasto parzone, wyrównać. Schłodzić. 

Składniki na mus truskawkowy:
  • 2 galaretki truskawkowe w proszku
  • 600 g truskawek
    Galaretki rozpuścić w 450 ml bardzo gorącej wody. Wystudzić do temperatury pokojowej. Truskawki zblendować na mus. Do truskawek wlać jeszcze płynną galaretkę i dobrze wymieszać. Kiedy mus zacznie gęstnieć - wyłożyć ostrożnie na ciasto z kremem ptysiowym. Schłodzić przez min 10 godz.


    Spróbuj także:

    Tradycyjne Ptysie z Kremem Ptysiowym

    http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ptysie-z-kremem-ptysiowym.html

    1 komentarz:

    Bardzo dziękuję za komentarz :)