Menu górne

Zalewajka - Tradycyjna


Zalewajka to jedna z tradycyjnych, oryginalnych polskich zup, a wywodzi się z Łodzi. 
U mnie w domu Zalewajkę od zawsze robi tylko mój tata. Nikt nawet nie śmiałby wyręczyć go w przygotowywaniu tej zupy.  To już tradycja. Zalewajka jest aromatyczna, rozgrzewająca, doskonała na jesienne, zimowe dni. Pomimo tego, że to "zupa" - posiłek jest właściwie dwudaniowy, dobrej jakości biała kiełbasa i domowy chrzan, świeże pieczywo to zwieńczenie obiadu. Chociaż ja za tego typu zupami nie za bardzo przepadam, u mnie w domu kochają Zalewajkę wszyscy. 
A tą z tego przepisu, zapewne pokochacie i wy :)


Składniki na bardzo duży, trzydniowy Garnek Zalewajki:
  • 6 łyżek skwarek bez tłuszczu
  • 1-2 długie kiełbasy podwawelskie / śląskie
  • 8 sztuk kiełbasy białej (Grot z Szynki - moja ulubiona, z majerankiem lub Pamso)
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 butelki białego barszczu / zakwasu
  • 6 litrów wody
  • 1 mała cebula
  • 15 ziemniaków
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
+ ewentualnie chrzan i jogurt naturalny / śmietana do podania.

Kiełbasę usmażyć, najpierw na małym ogniu - do wytopienia się tłuszczu i odparowania wody, a następnie zesmażyć na skwarki na większej mocy palnika. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zagotować w 6 litrach wody z jarzynką, liśćmi laurowymi i zielem. Po 30 min. dodać cebulę, czosnek, zakwas, podsmażoną kiełbasę (bez tłuszczu) oraz skwarki.
Białą kiełbasę ugotować we wrzącej wodzie. Około 10 min. Po tym czasie wyjąć kiełbaski i przełożyć do zalewajki. Gotować przez około 15 min. Doprawić solą i dużą ilością majeranku. Odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia zagotować i podawać. Zalewajka z każdym dniem jest lepsza. 

Mojemu tacie i bratu najbardziej smakuje bez dodatków, z kolej ja i mama czasem dodajemy łyżeczkę chrzanu i jogurtu naturalnego. Biała kiełbasa - tradycyjnie, najlepiej smakuje z ćwikłą lub chrzanem i świeżą bułką lub chlebem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz