Lekki, bardzo aromatyczny bigos. To również specjalność mojego taty - na moją prośbę powstała wersja "szybsza" do wykonania i bardziej lekka, ale nadal bardzo smaczna. Bigos poprawia trawienie i stanowi doskonały dodatek do obiadu, lub może być posiłkiem samym w sobie
Składniki:
- 2 kg kapusty średnio kwaśnej
- 3 laski kiełbasy podwawelskiej / śląskiej
- 4 cebule
- 4 łyżki samych skwarek
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 łyżki jarzynki
- 4 liście laurowe
- 2 suszone grzyby
Kapustę raz przepłukać wodą. Posiekać. Następnie odcedzić, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać jarzynkę, liście laurowe, grzyby, ziele i pieprz i zalać wodą tylko do przykrycia. Gotować na małym ogniu do miękkości kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i początkowo smażyć na małym ogniu. Kiedy kiedy puści tłuszcz, zwiększyć płomień i smażyć aż będzie rumiana. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Tłuszcz odlać, a kiełbasę z cebulą dodać do kapusty. Dodać 4 łyżki samych skwarek. Gotować 10 min. Odstawić na min. 1 dzień w chłodne miejsce po czym zagotować. Bigos może stać nawet ponad tydzień, wystarczy go tylko co 2 dni zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)