Menu górne

Krupnik

Domowy krupnik według przepisu mojej mamy. 
Bardzo lekki, dietetyczny, zdrowy i kolorowy, a przedewszystkim smaczny. Chociaż przyznam, że gdy byłam dzieckiem omijałam tą zupę z daleka. Była numerem jeden na mojej czarnej liście. 
Teraz, w moim przypadku - krupnik, to kolejny dowód na to, że smak z wiekiem się zmienia. Bardzo polecam.
Składniki:
  • 4 litry wody 
  • 1 por 
  • 1 seler 
  • 5 marchewek 
  • 2 pietruszki 
  • 3 liście laurowe 
  • 2 łyżki jarzynki 
  • 4 ziela angielskie 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 8 ziemniaków
  •  pierś z kurczaka (lub w ogóle bez mięsa) 
  • natka pietruszki
Mięso krotko obgotować, odcedzić, opłukać zimną wodą. Wszystkie warzywa – z wyjątkiem ziemniaków – obrać, wrzucić do garnka z kurczakiem i zalać 4 litrami wody. Dodać przyprawy. Gotować do miękkości warzyw. Usunąć pora, selera. Pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchewki pokroić w plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Ponownie wrzucić wszystko do zupy. Obrać ziemniaki, pokroić na niewielkie kawałki, dodać do zupy. Od razu dosypać także i kaszę jaglaną. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, gdy ziemniaki będą miękkie, a kasza napęcznieje. Doprawić pieprzem. Przed podaniem posypać natką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz