Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu małe Koreczki z Tortilli.
Od kiedy spróbowałam ich u mojej koleżanki (dziękuję Aniu!)- zakochałam się w tym pomyśle na przepyszną przekąskę.
W mojej wersji są to placki Tortilla nadziewane szynką, parówką lub mięsem z kurczaka, z dodatkiem sera żółtego, ogórka, pomidora czy innych warzyw, maczane w sosie czosnkowym, serowym, tysiąca wysp lub meksykańskim obłędnie smakują i sprawiają, że szybko wyciąga się rękę po kolejny kawałeczek. Takie Mini Tortille / Mini Wrapy idealnie sprawdzą się na imprezach czy przyjęciach.
Bardzo Polecam :)
Składniki:
- 4 placki Tortilla
- 8 plasterków szynki lub 4 parówki
- 8 plasterków sera
- 1 pomidor
- 1/2 zielonego surowego ogórka
- mix sałat
- sos meksykański (tutaj przepis) - można użyć ewentualnie przecieru pomidorowego / ketchupu
Podgrzać pierwszy placek tortilla - około 20 s. w mikrofali. Posmarować tortillę sosem meksykański, ułożyć na całej długości 2 plasterki szynki (lub 1 podgrzana parówka), 2 plasterki sera, 3 plasterki pomidora, garstkę mixu sałat. Wzdłuż ciasno zwinąć tortillę tworząc rulonik. Odkroić początek i koniec (można zjeść ;) - pozostałą część pokroić na niewielkie kawałki. W każdy kawałek wbić wykałaczkę i ozdobić ogórkiem, oliwką lub papryką. W ten sposób przygotować pozostałe placki tortilla.
Podawać z sosami:
Z sosem serowym najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny. Tortille na zimno pakuje na wynos domownikom do pracy i szkoły. Na imprezach też sprawdzają się super. Zazwyczaj robię 3 wersje, jedną z szynką, serem, a drugą z serem i tuńczykiem, a trzecia z łososiem i fetą, do tego wszędzie dodaje mix sałat. Bardzo dobre
OdpowiedzUsuńfajna strona, myślę że każdy znajdzie tu coś dla siebie
OdpowiedzUsuń