Menu górne

Kostka Hiszpańska


Kostka Hiszpańska to nieziemsko smaczne ciasto kremowe z najwyższej półki. Do tej pory kupowałam ją w cukierniach, aż w końcu zrobiłam sama ( i jak zwykle - po swojemu ;) w domu, 
tworząc nowe ulubione ciasto mojego taty.
 Połączenie smaków ukrytych w poszczególnych warstwach jest bezbłędne i warte grzechu. Czekoladowy wilgotny spód, konfitura śliwkowa, mnóstwo kruchych bez, rumu, rodzynek, a przede wszystkim fenomenalny krem czekoladowo-rumowy i bita śmietana. Całość tworzy obłędne ciasto tortowe o kompozycji doskonałej. Bezy nie tracą swojej chrupkości i kruchości do ostatniego kawałka kostki ;) Ciasto kroi się bez problemu i jest bardzo podzielne, wiec i idealne na imprezy, urodziny, imieniny czy święta.
Bardzo, bardzo, bardzo, bardzo polecam!
 



Uwaga! Bezy i rodzynki należy przygotować dzień wcześniej!

Składniki na 2 bezowe spody:
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszek, bez cukru)

Pół szklanki białek ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać pół szklanki cukru (łyżka po łyżce). Miksować, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać 1 łyżeczkę budyniu śmietankowego. Zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Postawić na niej odpinane boki od formy w której będziemy robić ciasto. Wyłożyć całą masę bezową, wyrównać i ostrożnie usunąć boki formy. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 30 min. Nastepnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.)

W taki sam sposób przygotować drugi płat bezowy.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Bezę można zawsze dosuszyć jeszcze kolejnego dnia, przed wyłożeniem na ciasto - 30 min. w 110*.


Składniki na Ciasto Czekoladowe
  • niepełna 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maślanki
  • niepełne pół szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki oleju
    Składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Do miski wlać olej, maślankę, wbić jajka i dodać cukier. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił, po czym ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 25-35 min. Wyjąć, wystudzić. Górkę można odciąć.

    Składniki na Poncz do nasączenia Ciasta Czekoladowego:
    • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 1/3 szklanki wody
    • 1 słoik konfitury  śliwkowej
    • 1 łyżka rumu
    Kawę zalać gorącą wodą, wymieszać i przestudzić. Dodać rum, wymieszać i nasączyć ciasto czekoladowe. (Dopiąć boki to formy - jeśli je odpięliście ;) Następnie ciasto posmarować ulubioną konfiturą i przykryć pierwszym płatem bezowym. Lekko docisnąć.

    Składniki na Krem Czekoladowo-Rumowy z Dodatkami:
    • 330 g masła (prawdziwego, dobrej jakości)
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 100 g mlecznej czekolady
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/3 szklanki cukru muscovado (lub 2 łyżki melasy)
    • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (zmielonego na cukier puder, albo bardzo drobnego)
    • 10 suchych średniej wielkości bezików (tutaj przepis)
    • 3/4 szklanki rodzynek
    • 1 szklanka rumu czarnego
    • 1 kieliszek spirytusu (opcjonalnie)
    • 300 ml śmietanki 30% + 1 duża łyżka cukru + 1 łyżeczka żelatyny deserowej
    Rodzynki przelać wrzątkiem na durszlaku. Przełożyć do miseczki i zalać 1/2 szklanki rumu. Przykryć i odstawić na kilka godzin, aż wypiją alkohol :)
    Mleko zagotować i zdjąć z ognia. Natychmiast dodać połamane czekolady. Odstawić na 2 min. po czym dokładnie wymieszać trzepaczką - powstanie gęsty sos. Przestudzić do temperatury pokojowej.
    Cukry połączyć i zmielić na cukier puder. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie dodawać bardzo powoli pozostały alkohol na przemian z sosem czekoladowym (w kilku turach, aby masa się nie zważyła). Na koniec wmieszać namoczone w alkoholu rodzynki (mogą być z alkoholem, którego nie wypiły ;). Odstawić w chłodne miejsce na 5 min. Następnie dodać pokrojone na pół lub w ćwiartki beziki. Wymieszać. Natychmiast wyłożyć na Ciasto Czekoladowe z Konfiturą i Bezą. Wyrównać i przykryć drugim płatem bezowym. Docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. 
    Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Następnie dodać żelatynę deserową i krótko zmiksować. Udekorować bitą śmietaną wierzch Kostki Hiszpańskiej. Schłodzić przez min. 3 godziny. Przechowywać w chłodnym miejscu.

    * 10 min. przed podaniem ciasto można pozostawić w temperaturze pokojowej (krem lekko zmięknie - jeśli taki wolicie, ale bezy w środku pozostaną kruche do ostatniego okruszka ;)

    22 komentarze:

    1. Czy zdążę zrobić jutro na wieczór jak zacznę rano?

      OdpowiedzUsuń
    2. Witam, zroiłam ciasto na Sylwestra i bardzo mi smakowało. Wyglądało bardzo ładnie. Bezy faktycznie są cały czas kruche - właśnie jem kawałek a ciasto robiłam w sobotę w nocy. Użyłam białek mrożonych. Wśród moich znajomych tez zrobiło furorę. Przepis rozdałam jak gorące bułeczki :) ciasto proste w przygotowaniu, rewelacyjne. Oby każde mi tak wyszło w nowym roku. Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo dobre ciasto na każdą okazję :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Zaje... pyszne :D to ciasto jest mega dobre. Nigdy nie jadłam czegoś tak dobrego.

      OdpowiedzUsuń
    5. Będę robić częściej. Wszystkim smakowała.

      OdpowiedzUsuń
    6. Doskonała. Polecam bardzo dobrze schłodzić. W upały tez smakuje bosko. Robiłam już 3 razy.

      OdpowiedzUsuń
    7. Doskonałe ciasto które musi smakować każdemu. No innej opcji nie ma. Jako wielbicielka bez i rumu jestem w słodkim niebie. Polecam

      OdpowiedzUsuń
    8. Ciasto rewelacyjne. Zrobiłam podwójną porcję. Do ilu dni można przechowywać?

      OdpowiedzUsuń
    9. Ciasto pierwsza klasa. Chyba w rodzinie na uroczystościach to już ulubione :-) Przepisy musiałam rozdawać

      OdpowiedzUsuń
    10. Witam,prosze o pomoc-jaki jest wymiar blachy do pieczenia.

      OdpowiedzUsuń
    11. Mam dużo białek. Mogę z nich upiec bezy i zamrozić a potem wykorzystać do tego ciasta ? Bardzo je lubimy. Jest pyszne i na pewno będzie na Wielkanoc. Z góry dzięki za odp

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Można, ale nie lepiej zamrozić surowe białka, później rozmrozić i zrobić bezy? :) Raczej proponuję tą wersję :) Pozdrawiam!

        Usuń
    12. Miałam trochę mniej bezików, ale ciasto i tak wyszło obłędnie!

      OdpowiedzUsuń
    13. Ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi. Robię już chyba 6 raz i musiałam napisac konentarz. NAJLEPSZE CIASTO NA ŚWIECIE !!!

      OdpowiedzUsuń
    14. Udany i niezawodny przepis na to wystrzałowe ciasto. Goście byli tak pozytywnie zaskoczeni że rozmowy przy stole umilkły. Slychac było tylko boskie mmm. Pytania jak zrobiłam i w ogole. Odesłałam do Pani przepisu. Będą robić :D

      OdpowiedzUsuń
    15. Moje Ulubione ciasto. Czekam na więcej takich przepisów

      OdpowiedzUsuń
    16. A można użyć cukru białego i czy mocniejszy alkohol np wódka

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Rum ma podobną "moc" i nadaje kremowi wyjatkowy smak. Z wódką nie próbowałam, na pewno będzie inne - ale czy tak samo dobre, nie mam pojęcia. Jeśli chodzi o cukier, warto użyć melasy, ona także ma zupełnie inny smak niż zwykły cukier. Pozdrawiam :)

        Usuń
    17. Ulubione ciacho całej wielkiej rodzinki

      OdpowiedzUsuń

    Bardzo dziękuję za komentarz :)