Menu górne

Modra Kapusta


Zwana po śląsku Modro Kapusta czyli czerwona kapusta duszona z prażonym jabłkiem i cebulą, 
która świetnie pasuje do mięsnych dań z dodatkiem kopytek, klusek ziemniaczanych czy ziemniaków. 
Najczęściej zamawiam taką kapustę do regionalnych dań w Zakopanym, ale nie czekając na kolejny wyjazd postanowiłam wreszcie przygotować ją sama w domu. 
Pyszna na zimno jak i na ciepło. Bardzo polecam!




Składniki:
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 3 duże cebule
  • 3 jabłka (gloster, kortland)
  • cukier
  • sól
  • 1 duża łyżka smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka octu
  • sok z 1/2 cytryny
Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąba. Opłukać pod wodą i posiekać. Umieścić w garnku i zalać do 1/3 objętości kapusty wodą. Dusić pod przykryciem, aż będzie miękka.  Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody. Smażyć, aż woda wyparuje, a cebulka lekko zmięknie. Dodać skwarki ze smalcem i pokrojone w kostkę jabłka. Zrumienić. Dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić octem, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Można zagęścić kapustę łyżką mąki rozmieszaną w odrobinie wody (najlepiej wystudzonej wody z kapusty jeśli jest jej zbyt wiele). Podawać na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz