Menu górne

Czekoladowe Drożdżowe



Znane Wam najlepsze ciasto drożdżowe - tym razem wzbogacone o smak czekoladowy. Jest lekkie, puszyste, ale i wilgotne, mięciutkie. Smakuje obłędnie, a już podczas pieczenia po domu roznosi się piękny czekoladowy zapach. Czekoladowe ciasto drożdżowe idealnie łączy się z jego tradycyjną, śmietankowa wersją. Dodatkowo wzbogaciłam je o truskawki
 i posypałam waniliowo-czekoladową kruszonką (uzależniająca!). 
Bardzo polecam!



Składniki na Ciasto Drożdżowe Czekoladowo-Śmietankowe:
  • 6,5 szklanki mąki pszennej
  • 80 g drożdży
  • 1 i 1/4 szklanki mleka 2% + 3 łyżki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli 
  • truskawki (świeże lub mrożone)

Z drożdży, 1 dużej łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn - połączyć i pod przykryciem odstawić na 15-20 min. W tym czasie przesiać mąkę. Odstawić. Kakao rozprowadzić w 3 łyżkach gorącego mleka.
Jajka i żółtka ubić z cukrami i solą na puszystą masę. Następnie dodać rozczyn, przesianą mąkę i ciepłe mleko oraz śmietankę. Zagnieść ciasto lub zmiksować mikserem z odpowiednimi końcówkami (około 4 min.). Następnie powoli dodawać olej. Miksować lub wyrabiać ręcznie ciasto około 7 min. Po tym czasie - nawet jeśli używaliście miksera - dodatkowo, ręcznie zagnieść ciasto przez około 5 min. Powinno być elastyczne, napowietrzone i gładkie. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną przełożyć do dużej miski i przykryć talerzem. Do drugiej części dodać rozpuszczone w mleku kakao i ponownie miksować przez około 2 min. (aż składniki się połączą). Przełożyć do drugiej miski i przykryć talerzem. Tak przygotowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godz. do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Po tym czasie krótko pozagniatać ciasta w obu miskach. Stolnice lekko oprószyć mąką. Oddzielnie, białe i ciemne ciasto zrolować w długie i grube wałki (na długość formy). Następnie poprzeplatać je ze sobą i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki. W wystające ciasto czekoladowe powciskać truskawki. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia (pod przykryciem i w ciepłym miejscu). Przygotować kruszonkę.

Składniki na Waniliową i Czekoladową Kruszonkę:
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki czekoladowych drobinek
Masło zagnieść na sypko z przesianą mąką. Dodać cukier. Połączyć składniki tworząc kruszonkę. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao - zagnieść opuszkami palców na kruszonkę i zmieszać z czekoladowymi drobinkami. Do drugiej dodać cukier waniliowy - zagnieść tworząc kruszonkę. Jasną część ciasta posypać waniliową kruszonką, a ciemną - czekoladową. 

PIECZENIE:
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180* na około 45-50 min. (lub nieco dłużej - zwłaszcza jeśli używamy mrożonych truskawek) do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przykryć wilgotną, czystą lnianą ściereczką. Pozostawić do wystudzenia.

6 komentarzy:

  1. Na to bym nie wpadła :) na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam ciasto. Jest bardzo czekoladowe, z truskawkami - na takie miałam ochotę. Waniliowe super się przebija smakiem. Czekoladowa kruszonka rewelacyjna! Ciasto pięknie wyrosło :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Kruszonka 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy wcześniej nie jadłam i to był błąd. Ciekawy i smaczny pomysł z tym czekoladowym ciastem drozdzowym. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe i bardzo dobre. Zaskoczeniem było dla wszystkich bo zrobilam całe czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto, takie inne.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)