Makaron z serem i soczystym filetem z kurczaka.. czyli szybki, prosty i smaczny obiad.
Sos serowy idealnie łączy się z pokręconymi kluseczkami
i doskonale pasuje do delikatnego, wcześniej podsmażonego mięsa.
Składniki:
- 500 g makaronu świderki
- 2-3 filety z piersi kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 łyżeczka jarzynki
- 1/2 opakowania przyprawy do złocistego kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 szklanki mleka 2%
- 150 g sera typu gouda
- 120 g serka topionego o smaku sera żółtego
- 1 papryczka chilli (lub więcej)
- 1 cebula
- kurkuma
- sól
- pieprz
- ostra lub słodka papryka w proszku
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki kurkumy. Odcedzić. Przepłukać pod zimną wodą.
Cukinie dobrze umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę. Zamarynować w jarzynce i podsmażyć na 1 łyżeczce masła do zezłocenia (duża moc palnika). Odstawić.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie. Odstawić na 1 godzinę, po czym mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać cebulkę i lekko zrumienić (nie musi być miękka).
W garnku z nieprzywierającym dnem lub na ceramicznej głębokiej patelni zagotować mleko i śmietankę. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać topiony serek oraz posiekaną ostrą paprykę. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać podsmażonego kurczaka z cebulą i cukinię. Doprawić sos pieprzem, papryką i solą oraz szczyptą kurkumy. Na końcu dodać starty żółty ser, wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli sos jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - podgotować przez 1-2 min. na małym ogniu. Podawać od razu z gorącym makaronem.
Sos serowy wyszedł genialny. Polecam
OdpowiedzUsuńu mnie bez cukini, pyszne
OdpowiedzUsuń