Menu górne

Makaron w Sosie Serowym z Kurczakiem


Makaron z serem i soczystym filetem z kurczaka.. czyli szybki, prosty i smaczny obiad. 
Sos serowy idealnie łączy się z pokręconymi kluseczkami
 i doskonale pasuje do delikatnego, wcześniej podsmażonego mięsa.

Składniki:
  • 500 g makaronu świderki
  • 2-3 filety z piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka jarzynki 
  • 1/2 opakowania przyprawy do złocistego kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 150 g sera typu gouda
  • 120 g serka topionego o smaku sera żółtego
  • 1 papryczka chilli (lub więcej)
  • 1 cebula
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • ostra lub słodka papryka w proszku
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki kurkumy. Odcedzić. Przepłukać pod zimną wodą.
Cukinie dobrze umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę. Zamarynować w jarzynce i podsmażyć na 1 łyżeczce masła do zezłocenia (duża moc palnika). Odstawić.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie. Odstawić na 1 godzinę, po czym mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać cebulkę i lekko zrumienić (nie musi być miękka).
W garnku z nieprzywierającym dnem lub na ceramicznej głębokiej patelni zagotować mleko i śmietankę. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać topiony serek oraz posiekaną ostrą paprykę. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać podsmażonego kurczaka z cebulą i cukinię. Doprawić sos pieprzem, papryką i solą oraz szczyptą kurkumy. Na końcu dodać starty żółty ser, wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli sos jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - podgotować przez 1-2 min. na małym ogniu. Podawać od razu z gorącym makaronem.

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)