Muszę to napisać - OBŁĘDNE! Nieziemsko delikatne - o piaskowej strukturze, leciutkie, ale i wilgotne i niesłychanie aromatyczne. Piękny kokosowo-malinowy aromat plątał się po domu jeszcze długo po wyjęciu ciasta z piekarnika. Wystudzone ciasto można miejscami nadziać budyniowym / waniliowym kremem (np. Pattisserie), który bez problemu wypełni mięciutkie ciasto.
Składniki na Kokosowe Ciasto z Malinami:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 125 g masła
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 g wiórków kokosowych
- odrobina kaszy manny
- 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 kieliszki rumu
Tortownicę (23 cm) wysmarować lekko masłem i oprószyć kaszą manną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok. Wiórki kokosowe lekko podgrzać na suchej patelni - najmniejsza moc palnika. Powinny być leciutko zarumienione. Przestudzić.
Miękkie masło utrzeć na białą i puszystą masę z cukrem. Następnie dodawać jajka - powoli, jedno po drugim. Kiedy składniki się dobrze połączą zmniejszyć moc miksera do minimum, lub dalej mieszać delikatnie tylko szpatułką. Dodać wiórki - połączyć. Następnie dodawać na przemian mleczko kokosowe i mąkę z proszkiem. Wymieszać tylko do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć do tortownicy. Wyrównać. Wyłożyć równomiernie połowę malin, a następnie resztę ciasta. Na wierzchu ułożyć maliny - lekko powciskać je w ciasto. Wierzch posypać odrobiną kaszy manny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 45-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić na 30 min. do przestudzenia (w formie). Po tym czasie, lekko ciepłe ciasto nasączyć przy pomocy pędzelka cukierniczego rumem - tylko wierzch. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- 3 łyżki cukru pudru
- 50-70 ml mleczka kokosowego
- 20-30 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka rumu
Wiórki kokosowe przesypać na suchą patelnię i lekko podgrzać na małej mocy palnika. Powinny być lekko kremowe. Odstawić do przestudzenia. Mleko kokosowe zmiksować z cukrem pudrem i rumem. Polewa powinna przypominać jogurt. Od tortownicy odpiąć brzegi. Posmarować ciasto polewą przy użyciu pędzelka cukierniczego - brzegi i wierzch ciasta. Natychmiast posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić w chłodne miejsce na 20 min., do stężenia polewy. Przechowywać w temperaturze pokojowej (to ciasto ucierane - wyjęte prosto z lodówki będzie twardsze).
Opcjonalnie - Nadzienie Ciasta:
Wąską i długą końcówkę założyć na rękaw cukierniczy z kremem. Nadziać ciasto wokół około 2 cm od brzegu (ilość - według upodobania, ale wystarczy odrobina ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)