Jaaagooodzianki...... !!! Słodkie bułeczki, które na pewno Wam posmakują.
Są delikatne, lekkie i tak bardzo jagodowe....chyba na nic nie miałam w tym roku takiej ochoty jak właśnie na jagody... a to co najfajniejsze w domowych wypiekach - można je wręcz przepakować owocami, a i tak będą pyszne i znikną w mgnieniu oka :)
Składniki na 12 jagodzianek:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
+odrobina mleka do posmarowania jagodzianek
Z drożdży zrobić rozczyn - umieścić w miseczce, dodać połowę ciepłego mleka (nie gorącego!), łyżkę cukru, łyżkę mąki, połączyć, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20min., do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę. Jajka umieścić w oddzielnej misce, dodać pozostałe cukry i ubić na gęstą białą masę. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrem, sól, resztę mleka. Wyrabiać ciasto do połączenia składników, później powoli dolewać rozpuszczony tłuszcz. Dalej zagniatać przez około 10 minut - ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Ciasto powinno być napowietrzone, sprężyste, lśniące. Utworzyć z niego kulę, umieścić w dużej misce, przykryć lnianą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości na około 1 godz. i 30 min.
Po tym czasie krótko zagnieść ciasto, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek. Wykrawać duże koła / kwadraty, na środek każdego wyłożyć kopiastą łyżkę nadzienia jagodowego, dobrze zlepić, zrolować delikatnie na stolnicy tworząc bułeczkę. Jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - urosną . Po 20 minutach posmarować ciepłym mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190*) i piec do mocnego zarumienienia około 20-25 minut. Gorące bułeczki polukrować
Składniki na nadzienie jagodowe:
- 1 litr jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
Składniki na pomadę cukierniczą:
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka octu
Cukier z wodą i octem zagotować w garnuszku. Kiedy zacznie lekko gęstnieć zdjąć z ognia. Ostawić na 5 minut, po czym przelać do misy miksera i ucierać do uzyskania białego lukru i wymarzonej konsystencji. Gdyby był za gęsty można dolać odrobinkę gorącej wody / gdy jest za rzadki - dalej miksować. Gorące bułeczki smarować lukrem. Odstawić do wystudzenia. Lukier nie kruszy się, nie odpada z wierzchu bułeczek ;)
Można użyć mrożonych ?
OdpowiedzUsuńObłędne. Zimą robiłam z mrożonymi a teraz ze swiezymi prosto z lasu. Są pyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiebo jak dla mnie. Ostatnio jadłam tak dobre jak byłam dzieckiem. Robiłam już 2 razy z jagodami a teraz z borówkami, jagód na próżno szukać :( ale i tak bajeczne
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mrożonych czy wpier na dmrozic i czy ta mąkę ziemniaczana można pominąć w jagodach
OdpowiedzUsuńDzień dobry, mrożone bez rozmrażania. Dziś dodałam nowy przepis na Jagodzianki - Mleczne :) Tutaj link :
Usuńhttps://natomamochote.blogspot.com/2020/07/mleczne-drozdzowki-z-jagodami-i-serem.html
Mąkę można zastąpić budyniem w proszku, lepiej dodać troszkę tego czy tamtego, jagody są aż za bardzo soczyste :D
Usuń