Ostatnio jedna z moich lubionych kaw. Wbrew pozorom nie jest wcale słodka, jedynie zwieńczona słodkim akcentem w postaci gęstej mlecznej pianki, lekkiej bitej śmietanki, wyrazistego sosu toffi i delikatnie chrupiącego, kruchego ciasteczka. Uwielbiam i polecam Wam przygotować sobie taką kawę w zaledwie 5 minut - na doby początek dnia!
Składniki na szklankę 450 ml:
- 1 miarka kawy mielonej (użyłam świeżo mielonej kawy Nocny Łowca Cafe Panamera)
- wrząca woda
- 100 ml mleka
- bita śmietana (może być spray)
- domowy sos toffi (tutaj przepis)
- maślane, kruche ciasteczko jako posypka (kupne lub domowe - tutaj przepisy)
Do spieniacza ręcznego wlać 100 ml bardzo zimnego mleka. Spienić na gęstą pianę. Odstawić do lodówki na maksymalnie 5 minut. W tym czasie - ze świeżo zmielonych ziaren kawy - przygotować espresso. Ja klikam dwa razy tą funkcję na ekspresie, otrzymuje wtedy tzw. "przeciągnięte espresso" z jednej solidnej porcji. Szklankę dopełniam wrzątkiem do 3/4 wysokości. Nakładam samą, gęstą piankę mleczną z wierzchu spieniacza (nadmiar mleka opadł na dno), kilka muśnięć bitej śmietany, sos tofii i pokruszone ciasteczko na wierzch. Dla mnie domowy ideał :) Podajemy natychmiast.
Podobne przepisy:
Sos Toffi / Karmelowy (na mleku)
Posypka Migdałowo - Ciasteczkowa
Polewa / Sos Waniliowy (Śmietankowy)
Sos Toffi / Karmelowy (na śmietance)
Ciasteczkowa Posypka Peanut Butter
Dalgona Coffee - Kawa po Koreańsku
Freddo Cappuccino o smaku Banana w Maśle Orzechowym
Freddo Cappuccino o smaku Ciasteczkowym
Freddo Cappucino o smaku Orzechowym
Kawa Oreo (Oreo Americano)
Kawa Migdałowa
Pistacjowe Cappuccino z Białą Czekoladą i Mleczkiem Skondensowanym
Caramel Caffe Macchiato
Raffaello Caffe Macchiato
Caramel Cappuccino - Kawa z Sosem Toffi
Meringue Pumpkin Cappuccino - Kawa z Bezami i Syropem Dyniowym
Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym
Waniliowa Kawa z Malinowymi Bezami
Kawa Orzechowa z Prażonymi Orzeszkami i Czekoladą
Domowy, Gęsty Ajerkoniak (Adwokat / Likier Jajeczny)
Syrop Dyniowy - np. do kawy Pumpkin Latte
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)