Menu górne

Krem Czekoladowy z Kaszy Jaglanej - Domowa "Fit Nutella"


Czekoladowa bomba samego zdrowia, jakiej nigdzie nie kupicie.
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej i orzechów, słodzony daktylami i domowym sosem karmelowym. Jest bogaty w białko, magnez i błonnik a także, całą masę witamin. Od razu uspokajam, że zawarta w nim kasza jest całkowicie niewyczuwalna w smaku.
Krem jest bardzo dietetyczny, lekki, zdrowy, a co najważniejsze - smaczny. Doskonale pasuje do naleśników, placków, omletów, grzanek...,
 a najbardziej sam, zamiast czekolady - jedzony prosto ze słoiczka ;) 
Czekoladowe i zdrowe szaleństwo bez wyrzutów sumienia! Smak jest zaskakujący, aż trudno uwierzyć, że to tylko kilka samych zdrowych składników.
 Chociaż - według mnie - z prawdziwą czekoladą i smakiem oryginalnej Nutelli nie wygra - na pewno stanowi zdrową, smaczną konkurencję.


Składniki na około 500 ml słoik:
Daktyle zalać 1/2 szklanki wrzącej wody. Przykryć talerzykiem i odstawić na 2 godz. Po tym czasie zamieszać - daktyle powinny pochłonąć wodę i być mięciutkie. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Z laskowych orzeszków po uprażeniu nalezy usunąć skórkę - ciepłe orzeszki wystarczy pociarać w lnianej ściereczce. Patelnię posypać 1 lub 2 łyżeczkami cukru trzcinowego i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy zacznie się rozpuszczać wsypac ponownie orzeszki, zamieszać, chwilkę podprażyć z cukrem i zdjąć z ognia. Orzeszki przełożyć do blendera i krótko zmielić do uzyskania orzechowej posypki. Odłożyć 1-2 łyżki. Resztę zmielić na masło orzechowe (gładka pasta).  Kaszę po ugotowaniu przelać wrzatkiem. Odsączyć. Jeszcze ciepłą kaszę umieścić w misie blendera, dodać namoczone daktyle, kakao i masło orzechowe - zblendować do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Na koniec dodać odłożone zmielone na drobne kawałeczki orzeszki. Wmieszać orzeszki i 1-2 łyżki sosu karmelowego do czekoladowego kremu. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz