Menu górne

Frużelina z Czerwonej Porzeczki


To chyba moja ulubiona wersja jeśli chodzi o przetwory z czerwonej porzeczki.
No może na równi z Sokiem z Czerwonej Porzeczki według przepisu mojej babci - bo właściwie bazą do powstania tej frużeliny jest właśnie ten sok ;) 
Frużelina czyli owoce w żelu - słodko-kwaśna, gęsta, o konsystencji kisielu, ale o wiele bardziej wyrazista w smaku. Idealna do ciast, gofrów, lodów i sama w sobie, wprost ze słoiczka. 


Składniki na 3 słoiczki:
  • 1,5 l soku z czerwonej porzeczki (przepis tutaj)
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • woda 
  • 3/4 szklanki świeżych czerwonych porzeczek
Słoiki wyparzyć i osuszyć. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. do napęcznienia. Sok z porzeczki zagotować z cukrem. Dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Zagotować. Konsystencja powinna przypominać sos. Wmieszać umyte świeże porzeczki. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Dodać napęczniałą żelatynę i szybko, ale dobrze wymieszać. Natychmiast zdjąć z ognia i gorącą frużeliną napełniać słoiczki.* Zakręcić i odstawić do góry dnem na 30 min. Ponownie odwrócić i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
*Po całkowitym wystudzeniu Frużelina jeszcze zgęstnieje. 


Idealna do Gofrów, Deserów i Ciast np.:

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/teczowy-sernik-na-zimno-z-porzeczkami-i_18.html

5 komentarzy:

  1. Ciasto zrobiłam i jadłam ale poszłam na łatwiznę i użyłam dżemu porzeczkowego. Nie mniej było bardzo dobre. Chyba jednak zrobię taka fruzelinę, pewnie będzie jeszcze lepsze. A i do naleśników czy gofrow domownicy nie pogardzą :) tylko czy dostanę gdzieś jeszcze porzeczki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie otworzyliśmy słoik. Miał być do gofrow.. zjedliśmy zanim się upiekly. Musieliśmy iść po kolejny. Pyszne. Z bitą śmietaną to poezja. A gofry na maślance są znakomite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czary! To jest na prawdę pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam że aż tak lubię porzeczki. Ps. Świetna strona

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna. Właśnie zjedliśmy ostatni słoiczek do naleśników z bitą śmietaną. Super połączenie polecam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)