To chyba moja ulubiona wersja jeśli chodzi o przetwory z czerwonej porzeczki.
No może na równi z Sokiem z Czerwonej Porzeczki według przepisu mojej babci - bo właściwie bazą do powstania tej frużeliny jest właśnie ten sok ;)
Frużelina czyli owoce w żelu - słodko-kwaśna, gęsta, o konsystencji kisielu, ale o wiele bardziej wyrazista w smaku. Idealna do ciast, gofrów, lodów i sama w sobie, wprost ze słoiczka.
- 1,5 l soku z czerwonej porzeczki (przepis tutaj)
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- woda
- 3/4 szklanki świeżych czerwonych porzeczek
Słoiki wyparzyć i osuszyć. Żelatynę
zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. do napęcznienia. Sok
z porzeczki zagotować z cukrem. Dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę
ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Zagotować. Konsystencja powinna przypominać sos. Wmieszać umyte świeże porzeczki. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Dodać
napęczniałą żelatynę i szybko, ale dobrze wymieszać. Natychmiast zdjąć z ognia i gorącą frużeliną napełniać słoiczki.* Zakręcić i odstawić do góry dnem na 30 min. Ponownie odwrócić i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
*Po całkowitym wystudzeniu Frużelina jeszcze zgęstnieje.
Idealna do Gofrów, Deserów i Ciast np.:
Ciasto zrobiłam i jadłam ale poszłam na łatwiznę i użyłam dżemu porzeczkowego. Nie mniej było bardzo dobre. Chyba jednak zrobię taka fruzelinę, pewnie będzie jeszcze lepsze. A i do naleśników czy gofrow domownicy nie pogardzą :) tylko czy dostanę gdzieś jeszcze porzeczki?
OdpowiedzUsuńWłaśnie otworzyliśmy słoik. Miał być do gofrow.. zjedliśmy zanim się upiekly. Musieliśmy iść po kolejny. Pyszne. Z bitą śmietaną to poezja. A gofry na maślance są znakomite!
OdpowiedzUsuńCzary! To jest na prawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że aż tak lubię porzeczki. Ps. Świetna strona
OdpowiedzUsuńPyszna. Właśnie zjedliśmy ostatni słoiczek do naleśników z bitą śmietaną. Super połączenie polecam
OdpowiedzUsuńŚwietne !!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie poszedł drugi słoiczek. Polecam, warto bo jest przepyszna
OdpowiedzUsuń