Domowe, pieczone z sercem...Zapraszam po przepis na najlepsze Ciasto Drożdżowe z Rodzynkami. Pachnie bajecznie. Jest mięciutkie i wilgotne za sprawą nasączonych
rumem rodzynek i dodatku water roux.
Oznacza to również, że na długo zachowuje świeżość.
Jestem bardziej niż pewna, że zakochacie się w nim tak mocno jak ja.
Wierzch i spód ciasta posypałam orzechową kruszonką co uatrakcyjnia konsystencję wypieku. Baaaardzo polecam na rodzinny, domowy weekend :)
- 40 g drożdży świeżych
- 5 szklanek mąki pszennej + 3 łyżki
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
- 1 łyżeczka smalcu
- 5 łyżek oleju
- 60 g masła
- 2-3 łyżki water roux (1/4 szklanki maki, 3/4 szklanki wody)
- szczypta soli
- 3 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki ciemnego rumu
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropel esencji rumowej
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 70 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
Dzień wcześniej rodzynki przelać wrzątkiem. Umieścić w miseczce, wlać sok z cytryny, rum i esencję. Wymieszać. Owinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Co kilka godzin - przemieszać.
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru i połowę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszać. Przykryć talerzem lub pokrywką i odstawić na 15-20 min.
W międzyczasie do garnuszka wsypać 1/4 szklanki mąki oraz wlać 1/2 szklanki wody. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika do zgęstnienia. Dolać pozostałą wodę i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Kiedy zacznie się "gotować" - zdjąć z ognia. Przestudzić pod przykryciem.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do mąki dodać ubite na kogel mogel jajka, podrośnięty rozczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka oraz przestudzone water roux. Wyrabiać ciasto przy użyciu miksera z końcówkami do drożdżowego. Kiedy składniki się wstępnie połączą - dodawać powoli wymieszane tłuszcze. Wyrabiać ciasto około 10 min., aż stanie się lśniące i pulchne. Następnie wyrabiać ręcznie około 5 min. Ciasto pozostawić w dużej misce pod przykryciem (może być duży talerz) i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi lub potroi objętość.
Pod koniec czasu wyrastania przygotować kruszonkę orzechową. Orzechy zblendować na drobniejsze kawałki. Masło zagnieść z mąką i cukrem na kruszonkę. Dodać orzechy - ponownie połączyć składniki.
Wyrośnięte ciasto dobrze zagnieść. Dodać rodzynki. Ponownie zagnieść, tak aby rodzynki równomiernie rozeszły się w masie drożdżowej.
Dno dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia posypać odrobiną kruszonki. Wyłożyć ciasto, wyrównać (można pomóc sobie lekko zwilżając dłonie). Ciasto powinno sięgać do maksymalnie 3/4 wysokości formy. Owinąć formę folią spożywczą i odstawić ciasto na 45 min. Po tym czasie folię usunąć, a wierzch posypać pozostałą kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 55 min. Wyjąć i natychmiast przykryć wilgotną, czystą lnianą ściereczką. Po 15 min. można ją zdjąć.
Dno dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia posypać odrobiną kruszonki. Wyłożyć ciasto, wyrównać (można pomóc sobie lekko zwilżając dłonie). Ciasto powinno sięgać do maksymalnie 3/4 wysokości formy. Owinąć formę folią spożywczą i odstawić ciasto na 45 min. Po tym czasie folię usunąć, a wierzch posypać pozostałą kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 55 min. Wyjąć i natychmiast przykryć wilgotną, czystą lnianą ściereczką. Po 15 min. można ją zdjąć.
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Śmietankowe Drożdżowe
Drożdżowa Strucla z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką
Strucla z Makiem
Serowo-Makowe Ciasto Drożdżowe z Morelami i Malinami
uwielbiam domowe drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńBędę robić :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, drożdżowe pyszne. Pół blaszki znikło niecwiafomo kiedy a jeszcze wieczór się nie skonczyl i bedzie nie jedna herbatka. Oby starczylo na jutro ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, będę robić znowu na weekend
OdpowiedzUsuńO jejciu jakie to pyszne ! Przypomina mi drozdzowe babci ;) aż sie lezka zakreciła.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tak dobrego ciasta na drozdzach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiekłam dzisiaj i jest wspaniałe. Jestem Pani ogromną fanką :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada wybornie
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu wyciągnąć z blaszki czy studzić w niej?
OdpowiedzUsuńStudzę w blaszce, ustawiam ją na kratce, żeby nie zaparowało od spodu. Jeszcze gorące ciasto przykrywam na kilka minut wilgotną lnianą ściereczką. Pozdrawiam :)
Usuń