Chociaż już dawno po Świętach Wielkanocnych postanowiłam dziś upiec babkę...
Wiedziałam, że koniecznie musi być bardzo, bardzo wilgotna, ale i puszysta, mięciutka z całą masą rodzynek, a co więcej mocno napączowana prawdziwym rumem. I taka dokładnie jest.
Tak delikatna, aromatyczna, rozpływająca się w ustach, że trudno poprzestać na drugim, albo i trzecim kawałku :)
Tak delikatna, aromatyczna, rozpływająca się w ustach, że trudno poprzestać na drugim, albo i trzecim kawałku :)
Przepis lekko zmieniony pochodzi z "Biblioteczki Poradnika Domowego, Potrawy na Wielkanoc".
Bardzo polecam!
Składniki na dużą Babkę Ponczową:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 4 białka
- 100 g masła
- 40 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- szklanka rodzynek
- kieliszek rumu
- 3/4 szklanki cukru
- 30 g rumu
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- sok z połowy cytryny
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, przełożyć do miseczki i zalać kieliszkiem rumu. Odstawić na 40 min.
Zrobić rozczyn - drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki mąki, ciepłe mleko, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 min. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu. Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, żółtka ubite z cukrem, pianę z białek i roztopione wystudzone masło. Dobrze zagnieść ciasto - około 10-15min. (ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami). Na końcu dodać rodzynki i dobrze połączyć. Ciasto powinno być elastyczne, lśniące z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Powinno sięgać do połowy wysokości. Po 20 minutach. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec przez 50-60 min. Wyjąć, zostawić do wystudzenia (najlepiej na 12 godz.).
Zrobić poncz:
cukier gotować z wodą przez około 3 min. Wystudzić. Dodać rum, wymieszać.
Upieczoną na złoty kolor babkę ponakłuwać drewnianym patyczkiem i nasączyć ponczem.
Przygotować glazurę:
cukier z wodą gotować do uzyskania konsystencji przypominającej syrop. Zdjąć z ognia połączyć z sokiem z cytryny. Lekko przestudzić i ucierać trzepaczką do białek. Gdy glazura zacznie bieleć polać nią upieczoną babkę. Zostawić do zastygnięcia.
Bardzo dobra babka ponczowa. Kiedyś piekłam już taka ale ta chyba wyszła mi jeszcze lepsza
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto drożdżowe.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, drozdzowe z rumem i rodzynkami, czego chcieć więcej ?
OdpowiedzUsuń