Menu górne

Drożdżowa Baba Ponczowa

Chociaż już dawno po Świętach Wielkanocnych postanowiłam dziś upiec babkę...
 Wiedziałam, że koniecznie musi być bardzo, bardzo wilgotna, ale i puszysta, mięciutka z całą masą rodzynek, a co więcej mocno napączowana prawdziwym rumem. I taka dokładnie jest. 
Tak delikatna, aromatyczna, rozpływająca się w ustach, że trudno poprzestać na drugim, albo i trzecim kawałku :)
Przepis lekko zmieniony pochodzi z "Biblioteczki Poradnika Domowego, Potrawy na Wielkanoc". 
Bardzo polecam! 


Składniki na dużą Babkę Ponczową:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 100 g masła
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • szklanka rodzynek
  • kieliszek rumu
Składniki na Poncz:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 g rumu
  • 1,5 szklanki wody
Glazura:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  •  sok z połowy cytryny
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, przełożyć do miseczki i zalać kieliszkiem rumu. Odstawić na 40 min. 
Zrobić rozczyn - drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki mąki, ciepłe mleko, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 min. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu. Mąkę przesiać, dodać do niej  rozczyn, żółtka ubite z cukrem, pianę z białek i roztopione wystudzone masło. Dobrze zagnieść ciasto - około 10-15min. (ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami). Na końcu dodać rodzynki i dobrze połączyć. Ciasto powinno być elastyczne, lśniące z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Powinno sięgać do połowy wysokości. Po 20 minutach. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec przez 50-60 min. Wyjąć, zostawić do wystudzenia (najlepiej na 12 godz.).

Zrobić poncz: 
cukier gotować z wodą przez około 3 min. Wystudzić. Dodać rum, wymieszać. 
Upieczoną na złoty kolor babkę ponakłuwać drewnianym patyczkiem i nasączyć ponczem.

Przygotować glazurę: 
cukier z wodą gotować do uzyskania konsystencji przypominającej syrop. Zdjąć z ognia połączyć z sokiem z cytryny. Lekko przestudzić i ucierać trzepaczką do białek. Gdy glazura zacznie bieleć polać nią upieczoną babkę. Zostawić do zastygnięcia.

2 komentarze:

  1. Bardzo dobra babka ponczowa. Kiedyś piekłam już taka ale ta chyba wyszła mi jeszcze lepsza

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ciasto drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń