Burrito czy też taco de harina to ciepła tortilla wypełniona mięsnym farszem w meksykańskim stylu. To jedno z moich ulubionych dań tamtejszej kuchni. Wyraziste, pikantne, szybkie w przygotowaniu.
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego / z indyka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli „po meksykańsku”
- 400 g sosu pomidorowego (użyłam domowego przecieru pomidorowego z cukinią, papryką, cebulą, lubczykiem)
- 1 papryczka chilli
- 1 duża cebula szalotka
- 2 łyżeczki słodkiej / ostrej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (użyłam ostrej american burger)
- sól, pieprz do smaku
- 250 g sera żółtego (użyłam goudy)
- 12 placków tortilla z domowego przepisu lub kupnych
Do mielonego mięsa dodać przyprawy (pieprz, przyprawa do
mielonego) i dobrze podsmażyć na suchej
patelni – około 10 minut. Dodać paprykę w proszku, przecier pomidorowy, fasolę,
kukurydzę, pokrojoną drobno papryczkę chilli i szalotkę. Wymieszać i
podgotować około 5-7 minut do wyparowania nadmiaru wody (jeśli jest zbyt gęste
można dodać więcej przecieru). Odłożyć. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przygotować placki Tortilla. Placek podgrzać w mikrofali – około 30 sekund,
posypać serem i nałożyć na środku 2-3 duże łyżki meksykańskiej potrawki.
Zawinąć jak tortille lub „szczelnie” poskładać krawędzie tworząc kwadraty,
które opiekać w tosterze na kratkach do grillowania lub suchej patelni. Podawać
na ciepło :)
Que aproveche! Adiós!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)