Przepyszna, łatwa w przygotowaniu, delikatna, lekka i kolorowa rolada owocowa. Bita śmietana, truskawki i czereśnie ukryte w mięciutkim cieście biszkoptowym. Polecam!
Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 6 dużych żółtek
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 proszku budyniu śmietankowego bez cukru
- barwnik spożywczy różowy i fioletowy (wystarczy dosłownie "pół kropelki", jeśli używamy barwnika dobrej jakości)
- gęsty dżem truskawkowy / marmolada
Przygotować
dużą blaszkę 45 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, w
razie potrzeby można go przykleić za pomocą odrobiny masła.Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania
dodawać cukier - łyżka po łyżce. Później, kolejno po jednym żółtku. Masa
powinna być bardzo gęsta i puszysta. Dodać przesiany proszek do
pieczenia i ubić masę. Przesiać do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną i
budyń. Wymieszać bardzo, bardzo delikatnie i krótko, na najmniejszej
mocy, mikserem lub szpatułką. Chodzi o to , aby składniki się
połączyły, ale masa nie opadła. Inaczej biszkopt się nie uda. odłożyć z
miski po 2 łyżki masy, umieścić je w dwóch osobnych naczyniach. Wmieszać
barwniki - delikatnie. Kolorowe ciasto ozdobnie rozprowadzić po dnie
formy - można zrobić paski / kółka / kratkę czy inny dowolny wzór.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 3 minuty. Wyjąć i ostrożnie
przełożyć pozostałą masę biszkoptową (tą bez barwników). Wyrównać i
natychmiast ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 25 min.
W
tym
czasie przygotować 2 duże lniane czyste ściereczki. Rozłożyć je na
równej
powierzchni i posypać lekko cukrem. Biszkopt wyjąć i pracując
szybko przewrócić na pierwszą lnianą ściereczkę tak aby papier do
pieczenia
znalazł się u góry. Delikatnie zdjąć papier. Energicznie przewrócić
ciasto na drugą ściereczkę, zwinąć biszkopt ze
ściereczką w roladę wzdłuż krótszego boku. Dzięki temu ozdobny wzór
będzie na górze naszej rolady.
Odstawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej położyć ją na kratce. Po
tym czasie rozwinąć roladę i cienko posmarować ją gęstym dżemem
truskawkowym.
- kilka świeżych truskawek
- kilka sztuk wydrylowanych czereśni (mogą być mrożone, nie puszczą soku)
Truskawki i czereśnie pokroić w ćwiartki. Jeśli używacie mrożonych czereśni, należy je opłukać pod ciepłą wodą i osuszyć. Owoce wyłożyć wzdłuż krótszego boku, tuż przy krawędzi.
Składniki na Bitą Śmietanę i Wykończenie Ciasta:
- 700 ml śmietanki 30%
- 1 cukier waniliowy
- 3-4 łyżki cukru
- 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej
- barwnik fioletowy (1 kropla)
- kilka kruchych ciasteczek maślanych lub herbatników
Śmietankę
ubić z cukrami pod koniec dodając 2 łyżeczki żelatyny deserowej.
Odłożyć kilka łyżek do dekoracji wierzchu - w tą masę należy wmiksować
dodatkową niewielką ilość żelatyny deserowej i barwnik.
Białą
bitą śmietanę wyłożyć równomiernie na roladę. Zwinąć zaczynając od
miejsca w którym są owoce, wzdłuż dłuższego boku. Wierzch
równomiernie posmarować fioletową bitą śmietaną. Schłodzić przez min. 3 godziny. Przed podaniem posypać
pokruszonymi ciasteczkami.
Chętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń