Eleganckie, zachwycająca wyglądem,
lekkie, pozbawione zbędnych kalorii, przepyszne niebieskie ciasto. Jest
trochę podobne do tzw. Ciasta Smerfuś - także z niebieską galaretką, ale
i zupełnie inne, moim zdaniem smaczniejsze.
Delikatna,
biszkoptowa Rolada, lekki Jogurtowy Krem, waniliowa Bita Śmietana i
mnóstwo świeżych Jagód. Ciasto idealne na uroczystości, przyjęcia, na
pewno spodoba i zasmakuje także dzieciom (tort idealny na urodziny dla
chłopca ;) Przygotowywanie go to przyjemność, a połączenie smaków na
długo pozostaje w pamięci.
Uzależniająco pyszne. W sezonie na jagody - pozycja obowiązkowa!
Składniki na Roladę z Niebieską Galaretką:
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 6 dużych żółtek
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 proszku budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 opakowania niebieskiej jagodowej galaretki (użyłam Frugo. Jagody na wierzchu gotowego ciasta można polać dodatkowo odrobiną galaretki - wtedy potrzebne będzie 1 opakowanie więcej - rozpuszczone po wykonaniu ciasta w 1 szklance wody)
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Pół szklanki galaretki przelać do kwadratowego pojemniczka wyłożonego folią spożywczą - posłuży do dekoracji.
Przygotować dużą blaszkę 45 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, w razie potrzeby można go przykleić za pomocą odrobiny masła.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Później, kolejno po jednym żółtku. Masa powinna być bardzo gęsta i puszysta. Dodać przesiany proszek do pieczenia i ubić masę. Przesiać do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń. Wymieszać bardzo, bardzo delikatnie i krótko, na najmniejszej mocy, mikserem lub szpatułką. Chodzi o to , aby składniki się połączyły, ale masa nie opadła. Inaczej biszkopt się nie uda. Przełożyć masę ostrożnie do formy, wyrównać wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* na około 20 minut, do zezłocenia i tzw. suchego patyczka. W tym czasie przygotować dużą lnianą czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na równej powierzchni i posypać lekko cukrem (1 łyżka). Biszkopt wyjąć i pracując szybko przewrócić na lnianą ściereczkę tak aby papier do pieczenia znalazł się u góry. Delikatnie zdjąć papier, zwinąć biszkopt ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku, będzie krótsza, ale gruba. Odstawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej położyć ją na kratce. Po tym czasie rozwinąć roladę, przełożyć na nią gęstą, tężejącą galaretkę i zwinąć w roladę - można włożyć ją do keksówki, która utrzymywałaby jej strukturę dopóki galaretka całkowicie nie zesztywnieje. Następnie pokroić roladę w plastry i wyłożyć nimi dno i boki tortownicy (koniecznie forma z odpinanymi brzegami). Odłożoną, ściętą galaretkę pokroić w małe kwadraciki.
Składniki na Krem Jogurtowy z Jagodami i Bitą Śmietaną
- 600 ml śmietanki 30%
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 6 łyżek cukru (mniej / więcej)
- 4-5 łyżeczek żelatyny deserowej
- 1 i 1/2 szklanki jagód
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno - pod koniec dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dobrze zmiksować. Odłożyć 4 duże łyżki. Do pozostałej części dodawać stopniowo jogurt naturalny - łyżka po łyżce oraz pozostałą żelatynę. Ewentualnie dosłodzić. Masa powinna być gęsta, w razie potrzeby dodać dodatkową łyżeczkę żelatyny (po schłodzeniu krem musi być sztywny aby utrzymać jagody! - ja dodałam łyżeczkę mniej i według mnie był za mało stabilny). Natychmiast 3/4 masy jogurtowej przełożyć do wyłożonej roladą tortownicy, wysypać równomiernie połowę jagód, powciskać je delikatnie łyżką w krem. Do 1/4 kremu jogurtowego dodać połowę niebieskich galaretek, wymieszać, wyłożyć na ciasto, wyrównać. Na wierzch rozsmarować 2 łyżki bitej śmietany, udekorować pozostałymi jagodami. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić torcik dekorując kleksy śmietany niebieskimi galaretkami.
Można polać jagody dodatkowo galaretką. Schłodzić przez minimum 6 godzin.
Można polać jagody dodatkowo galaretką. Schłodzić przez minimum 6 godzin.
Ślicznie wygląda i bardzo apetycznie. super pomysł !
OdpowiedzUsuńDzieło kulinarnej sztuki!!!
OdpowiedzUsuńBędę robić dla córci na Dzień Dziecka :) Czy mogę użyć borówki amerykańskiej? albo czarnej porzeczki?
OdpowiedzUsuńRaczej borówkę amerykańską ;)
UsuńPyszne i wbrew pozorom łatwe do wykonania. Najtrudniejsze dla mnie było zwijanie rolady ale wszystko super się udało. Efekt koncowy zwala z nóg i rozpieszcza podniebienie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy to jest naprawdę takie proste.
OdpowiedzUsuń