Składniki (na 4 osoby):
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 8 średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- 30 dag wędzonego boczku surowego - w kawałku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 g tartego sera (np. gouda, tylżycki, edamski)
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
- masło - dobrej jakości
Na suchą patelnię przełożyć pokrojony w małą kostkę boczek. Smażyć na małym ogniu do wytopienia się tłuszczu i zarumienienia. Tłuszcz pozostawić na patelni, boczek przełożyć do miski. Odstawić. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w małą kostkę. Na pozostawiony na patelni tłuszczu po smażeniu boczku - przełożyć pieczarki, a po chwili cebulę. Smażyć do zezłocenia (jeśli boczek był chudy - można dodać odrobinę oleju). Pod koniec posolić. Przełożyć do miski z boczkiem. Odstawić.
Na tej samej patelni, na łyżeczce masła krótko i lekko podsmażyć paprykę. Powinna być nadal lekko twarda. Dodać do miski z pieczarkami i boczkiem. Dodać posiekaną natkę, wymieszać. Opcjonalnie można lekko posolić (pamiętając, że boczek jest lekko słony i będzie dodany jeszcze żółty ser).
Filety z kurczaka umyć, osuszyć. Przekroić w poziomie na pół tworząc 4 grubsze kotlety. Lekko rozbić tłuczkiem. Lekko posolić. Obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanych lekko osolonych jajkach i finalnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do wypieków. Na każdego kotleta wyłożyć porcję uprzednio przygotowanych składników z miski. Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*, funkcja góra-dół. Zapiekać około 10 min. Do roztopienia lub przypieczenia się sera - jak lubicie, wedle preferencji :)
Pysznie smakuje z frytkami i surówką lub ziemniakami i mizerią.
Podobne przepisy:
Grillowany Soczysty Stek z Masłem Czosnkowym
Panierowane Filety z Kurczaka z Bekonem i Serem
Grillowana Wieprzowina
Devolay z Serem i Kurkami
Słodko-Ostre Szaszłyki z Kurczaka
Faszerowane Roladki z Kurczaka w Cieście Francuskim
Tradycyjny Kotlet Schabowy z Kością
Kurczak w Tajnej Panierce KFC
Devolay z Serem i Szynką w Chrupiącej Panierce (Cordon Bleu)
Próżony Schab z Cebulką i Podsmażanymi Kopytkami
Schab Duszony z Pieczarkami i Cebulką
Panierowane Filety z Kurczaka z Grzybami Smażonymi na Maśle
Gotowana Szynka w Sosie Chrzanowym z Koperkiem
Glazurowane Udka w Sosie Własnym
Drobiowe Szaszłyki z Ryżem i Warzywami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)