Menu górne

Kotlet Drwala

 
 
 
 
Dziś przepis na Kotlet Drwala, czyli panierowaną, soczystą pierś z kurczaka zapiekaną z papryką, cebulą, boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo tarty żółty ser i świeża natka pietruszki. Przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani jakoś szczególnie pracochłonne, a efekt niecodzienny .. można powiedzieć "wypraszający nudę i rutynę z kuchni" ;) Kotlet Drwala świetnie pasuje do ziemniaków i mizerii, lub frytek i surówki. Bardzo, bardzo polecam!!!!

Składniki (na 4 osoby):

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 30 dag wędzonego boczku surowego - w kawałku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 g tartego sera (np. gouda, tylżycki, edamski)
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia  
  • masło - dobrej jakości

 

Na suchą patelnię przełożyć pokrojony w małą kostkę boczek. Smażyć na małym ogniu do wytopienia się tłuszczu i zarumienienia. Tłuszcz pozostawić na patelni, boczek przełożyć do miski. Odstawić. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w małą kostkę. Na pozostawiony na patelni tłuszczu po smażeniu boczku - przełożyć pieczarki,  a po chwili cebulę. Smażyć do zezłocenia (jeśli boczek był chudy - można dodać odrobinę oleju). Pod koniec posolić. Przełożyć do miski z boczkiem. Odstawić.

Na tej samej patelni, na łyżeczce masła krótko i lekko podsmażyć paprykę. Powinna być nadal lekko twarda. Dodać do miski z pieczarkami i boczkiem. Dodać posiekaną natkę, wymieszać. Opcjonalnie można lekko posolić (pamiętając, że boczek jest lekko słony i będzie dodany jeszcze żółty ser).

Filety z kurczaka umyć, osuszyć. Przekroić w poziomie na pół tworząc 4 grubsze kotlety. Lekko rozbić tłuczkiem. Lekko posolić. Obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanych lekko osolonych jajkach i finalnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do wypieków. Na każdego kotleta wyłożyć porcję uprzednio przygotowanych składników z miski. Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*, funkcja góra-dół. Zapiekać około 10 min. Do roztopienia lub przypieczenia się sera - jak lubicie, wedle preferencji :) 

Pysznie smakuje z frytkami i surówką lub ziemniakami i mizerią.

 Podobne przepisy:

Polędwiczki w Sosie Kurkowym

Grillowany Soczysty Stek z Masłem Czosnkowym

Greckie Kofty

Panierowane Filety z Kurczaka z Bekonem i Serem

Domowa Shoarma

https://natomamochote.blogspot.com/2017/10/domowa-shoarma.html


Devolay z Masłem w Środku

 
Grillowana Wieprzowina

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/grillowana-wieprzowina.html


Devolay z Serem i Kurkami

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/devolay-z-serem-i-kurkami.html

Słodko-Ostre Szaszłyki z Kurczaka

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/sodko-ostre-szaszyki-z-kurczaka.html

 Faszerowane Roladki z Kurczaka w Cieście Francuskim


Tradycyjny Kotlet Schabowy z Kością

https://natomamochote.blogspot.com/2019/08/tradycyjny-kotlet-schabowy-z-koscia.html

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)