


Kolejny przepis na zdrowo napakowane ciasteczka owsiane. Tym razem z ziarnami i rodzynkami, ale tak naprawdę możecie dodać to nich wszystkie bakalie jakie lubicie :) Chrupią cudownie i są po prostu przepyszne. Ślicznie pachną miodem i orzechami (chociaż ich tu nie ma:). Zachowują świeżość na bardzo długo. Idealne ze szklanką mleka. Polecam!





- 250 g płatków owsianych
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 180 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka miodu
- duża szczypta soli
- 3/4 szklanki rodzynek lub więcej, jak lubicie
- 140 g ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
Płatki
zmielić przy użyciu blendera na "mączkę". Dodać masło pokrojone w
kostkę i krótko zblendować. Powinna powstać kruszonka. Masę przełożyć do
miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtka i łyżeczkę miodu. Zagnieść
ciasto. Może być lekko lepiące. Wmieszać słonecznik, pestki dyni, rodzynki. Z ciasta rwać kawałki. Utworzyć w dłoniach kulkę
wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia i lekko spłaszczyć.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 230* z termoobiegiem. Natychmiast
zmniejszyć temperaturę do 180* i piec z termoobiegiem przez 10 min.,
następnie przełączyć na funkcję góra-dół i piec kolejne 10 min. do
zarumienienia lub delikatnego zezłocenia (zależy jakie lubicie).

Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)