Zapraszam po przepis na aromatyczne ciasto drożdżowe z jabłkami.
Maślane, puszyste, wilgotne, miękkie - takie jak lubicie :)
Tym razem wypełniłam je świeżymi jabłkami, które orzeźwiają całe ciasto,
nadają mu niepowtarzalny charakter. Myślę, że to także za sprawą dodania do nich proszku budyniowego. Podejrzewałam, że jabłka podczas pieczenia puszczą soki, więc aby uniknąć niedopieczenia się ciasta, dodałam do nich budyń waniliowy. Jabłka jak i ciasto wokół nich smakuje obłędnie :) Pachnie ślicznie, wygląda uroczo. Tak w ogóle, przygotowując to ciasto miało wyjść coś na wzór "strudla", ale że tak pięknie wyrosło, a jabłka tak się w nim poprzeplatały - otrzymałam przypadkiem ten cudowny drożdżowy jabłecznik :) Pasuje do niego każda kruszonka, ale ja znów postawiłam na cynamonową.
- 40 g drożdży świeżych
- 5 szklanek mąki pszennej + 3 łyżki
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
- 20 g smalcu
- 5 łyżek oleju
- 60-70 g masła
- 2-3 łyżki milky roux (tutaj przepis)
- szczypta soli
- 9-10 dużych jabłek (np.: kortland, słodko-kwaśne)
- sok z 1 cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy - proszek bez cukru

Do dużej miski przesiać resztę mąki pszennej. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z
cukrami i solą. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do mąki dodać ubite na kogel mogel jajka, podrośnięty rozczyn z drożdży i
resztę ciepłego mleka oraz przestudzone water roux. Wyrabiać ciasto
przy użyciu miksera z końcówkami do drożdżowego. Kiedy składniki się
wstępnie połączą - dodawać powoli wymieszane tłuszcze. Wyrabiać ciasto
około 10 min., aż stanie się lśniące i pulchne. Następnie wyrabiać
ręcznie około 5 min. Ciasto pozostawić w dużej misce pod przykryciem
(może być duży talerz) i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny,
aż podwoi lub potroi objętość.
W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w półplasterki (nie za cienie, ale i nie zbyt grube). Umieścić w misce i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać. Odstawić na 30 min.

Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub owinięte folią, aby nie traciło wilgoci. Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować (odrobina wody + cukier puder).
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- niepełna 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu


wspaniały wypiek na weekend!
OdpowiedzUsuńFajnie wilgotne ciasto :) Moja ulubiona kruszonka. Do jabłek dodałam budyń w proszku jak Pani zaleca i wyszło wspaniale. Ciasto z pewnością upiekę jeszcze nie raz i nie dwa.
OdpowiedzUsuń