Menu górne

Naturalna Konfitura Truskawkowa

 
 
  Konfitura z truskawek to coś co uwielbiam, taka odrobina lata zamknięta w słoiczku. Najlepsza oczywiście domowa. W odróżnieniu od dżemu - tutaj tradycyjnie długo gotujemy owoce w całości ze sporą ilością cukru - najlepiej rozłożyć ten proces na dwa-trzy dni. Konfitura ma piękny, intensywny kolor, jest gęsta, smarowna, tak mocno truskawkowa..... :) Nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej zabraknąć w domowej spiżarni.. 
 

Składniki:
  • 3 kg truskawek
  • + 500 g truskawek (po 2-3 dniach dodajemy dopiero dodatkowe 500 g, można taką ilość dokupić później, aby były świeże, lub pominąć całkowicie ten etap)
  • 4 łyżki soku z cytryny lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego (dla utrwalenia koloru)
  • 1 kg cukru 
  • + 4-5 łyżek cukru (jeśli dodajemy dodatkowe 500 g truskawek)
Około 3 kg truskawek odszypułkować, umyć. Umieścić owoce w garnku, zasypać cukrem, przykryć i odstawić na 5 godzin w chłodne miejsce (można nawet do lodówki). Po tym czasie truskawki puszczą dużo soku. 
Garnek należy umieścić na palniku - gotować na minimalnej mocy palnika, z lekko chyloną pokrywką przez około 3 godziny, co jakiś czas zamieszać. Pod koniec dodać 2 łyżki soku z cytryny. Odstawić. 
Drugiego dnia ponownie gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Odstawić. 
Trzeciego dnia przygotować słoiczki i przykrywki - dobrze umyć, wyparzyć, wysuszyć. 
Konfiturę ponownie doprowadzić do zawrzenia i gotować na minimalnej mocy palnika  - już bez pokrywki - przez około 1-2 godziny, lub krócej/dłużej - często mieszając. Konfitura powinna być gęstawa, błyszcząca. Dodać 500 g pokrojonych w ćwiartki świeżych truskawek, 4-5 łyżek cukru i 2 łyżki soku z cytryny. Gotować około 10-15 min., tutaj zależy nam aby dodane truskawki się nie rozpadły i nie zmieniły koloru. Natychmiast napełnić konfiturą wyparzone słoiczki do 4/5 wysokości, przetrzeć brzegi słoiczków i wieczka spirytusem, zakręcić i odstawić do góry dnem. Po 1 godzinie ponownie odwrócić. 



Podobne przepisy:
 

Sok z Czarnej Porzeczki
https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/sok-z-czarnej-porzeczki.html


Powidła Śliwkowe
https://natomamochote.blogspot.com/2019/10/powida-sliwkowe.html


Rumtopf
https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/rumtopf-sezonowe-owoce-w-rumie.html

 
Domowy Dżem Figowy

https://natomamochote.blogspot.com/2018/08/domowy-dzem-figowy.html



Frużelina Malinowa - Owoce w Żelu

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/fruzelina-malinowa-owoce-w-zelu.html


Frużelina Jagodowa
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/fruzelina-jagodowa.html


Frużelina z Czerwonej Porzeczki

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/fruzelina-z-czerwonej-porzeczki.html


Sok z Czerwonej Porzeczki

Sok z Czerwonej Porzeczki

  
Konfitura z Żurawiny

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/konfitura-z-zurawiny.html



Prażone Jabłka Lekko Karmelizowane

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/prazone-jabka-lekko-karmelizowane.html


 
Dżem Rabarbarowo-Bananowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/dzem-rabarbarowo-bananowy.html



Dżem Rabarbarowo-Truskawkowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/dzem-rabarbarowo-truskawkowy.html



Syrop Dyniowy - np. do kawy Pumpkin Latte


http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/syrop-dyniowy.html



Syrop z Dzikiej Róży
http://natomamochote.blogspot.com/2016/10/syrop-z-rozy.html


  Konfitura Mandarynkowa

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/konfitura-mandarynkowa.html



Konfitura z Płatków Róży

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/konfitura-z-patkow-rozy.html


Domowe Wino z Białych Winogron

http://natomamochote.blogspot.com/2016/10/domowe-wino-z-biaych-winogron.html


Konfitura z Suszonej Żurawiny

http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/konfitura-z-suszonej-zurawiny.html


Dżem z Moreli i Malin 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/dzem-z-moreli-i-malin.html

 

Frużelina Truskawkowa

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/fruzelina-truskawkowa.html

5 komentarzy:

  1. Będę robić :) Wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione, trochę zostawiłam w miseczce do podjadania. Rewelacyjna !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twojego bloga. znajduję tu wiele pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  4. WYGLĄDA NA ŁATWY PRZEIPS MOŻE WYPRÓBUJĘ.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)