Menu górne

Konfitura Truskawkowa



 Domowa konfitura z truskawek to coś co uwielbiam, taka odrobina lata zamknięta w słoiczku. Ma piękny czerwony kolor, słodki truskawkowy smak i piękny letni zapach. Konsystencją przypomina syrop, jest doskonała do polewania lodów, jako dodatek do gofrów, nasączania ciast lub jedzenia prosto ze słoiczka. Nazywam ją takim "truskawkowym słodkim kompocikiem". Nie wyobrażam sobie, że w spiżarni mogłoby jej zabraknąć.



Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 1 opakowanie cukru żelującego (1 kg, użyłam Diamant)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotować słoiczki i przykrywki - dobrze umyć, wyparzyć, wysuszyć. 
Truskawki umyć, odszypułkować. Duże sztuki przekroić na pół lub w ćwiartki, małe truskawki można zostawić w całości. Umieścić owoce w garnku, zasypać cukrem, dodać sok / kwasek, przykryć pokrywką i odstawić na 6-7 godzin. Po tym czasie truskawki odcedzić, a sok zagotować mieszając aby się nie przypalił. Kiedy zacznie wrzeć dodać owoce - ponownie doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ognień i zdjąć z ognia po 2-3 minutach. Napełnić konfiturą wyparzone słoiczki do 3/4 wysokości, zakręcić i odstawić do góry dnem. Po 1 godzinie odwrócić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz