Był już szybki i prosty przepis na nachos paprykowe (klik), a dziś ich serowa odsłona. O ile z nadaniem smaku "paprykowego" nie ma za dużego problemu - z serowym zaczynają się już schodki. Dodatek startego sera wypada niestety zbyt słabo i mało intensywnie w smaku, dlatego wpadłam na pomysł z pokombinowaniem z serowymi mieszankami obiadowymi typu "fix". Nachosy wyszły chrupiące, intensywnie serowe. Idealne na imprezę, czy jako przekąska w ramach "domowego kina".
Składniki:
- 4 tortille
- 1 i 1/2 łyżeczki fixu o smaku serowym - w proszku (użyłam pomysł na zapiekankę makaronową z serem)
- 2 łyżki oleju
- tarty ser żółty (opcjonalnie)
Proszek o smaku serowym wymieszać z olejem (nie solić - jest już mocno słony!). Placki tortilli kolejno posmarować bardzo cienką warstwą mieszanki, z obu stron. Ja robiłam to przy użyciu pędzelka cukierniczego. Jeśli gdzieś jest za dużo oleju, można delikatnie "podotykać" tortillę ręcznikiem papierowym. Placki pociąć wzdłuż - w paski, a następnie wycinać trójkąty (jak na zdjęciach). Nie są oczywiście zabronione inne kształty - to wasze nachos :) !
Ułożyć na papierze do pieczenia - mogą być blisko siebie, ale nie tak aby na siebie nachodziły. Piec 5-6 minut w 180*, do zezłocenia.
Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika dopiero zaczynają twardnieć i stawać się chrupiące - cierpliwości :)
Można podać z domowym sosem serowym lub salsa. Przechowujemy w szczelnym, suchym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)