Menu górne

Paprykowe Nachos z Tortilli


Dziś szybka w przygotowaniu przekąska - idealna do filmu, na imprezę, czy tak po prostu do pochrupania w wolnej chwili. Domowe nachos przygotowywane z placków tortilli są proste w wykonaniu, smaczne i bardzo chrupiące. Pieczone w piekarniku mają też mniej kalorii niż ta bardziej oryginalna wersja - smażona na głębokim oleju. Ostatnio ten przepis to hit internetu, ale czy smakują jak prawdziwe nachos? Według mnie to coś pomiędzy nimi, a krakersami ;) U mnie w wersji paprykowej, jedne z większą ilością, inne z mniejszą. Wy śmiało możecie kombinować i z innymi przyprawami. Jeśli chodzi o ich solenie - sprawdziłam dwie wersje, sól dodane do mieszanki paprykowej i osobne solenie tuż przed pieczeniem. Wygrywa opcja nr 2, z solą himalajską z młynka :)

 

Składniki:

  • 4 tortille
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/3 łyżeczki soli (albo posolić po prostu na końcu, solą himalajską z młynka)
Olej, paprykę wędzoną, ostrą oraz sól wymieszać do połączenia w miseczce. Odstawić na 10 min.  Przy uzyciu pędzelka cukierniczego posmarować cienką warstwą placki tortilli, z obu stron. Przed każdym uzyciem mieszanki należy ją zamieszać. Jeśli po posmarowaniu placków, gdzieś jest za dużo oleju, można delikatnie "podotykać" tortillę ręcznikiem papierowym. Placki pociąć wzdłuż - w paski, a następnie wycinać trójkąty (jak na zdjęciach). Nie są oczywiście zabronione inne kształty - to wasze nachos :) ! 
Ułożyć na papierze do pieczenia - mogą być blisko siebie, ale nie tak, aby na siebie nachodziły. Piec 5-6 minut w 180*, do zezłocenia. 
Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika dopiero zaczynają twardnieć i stawać się chrupiące - cierpliwości :) 
Można podać z domowym sosem serowym lub salsa. Przechowujemy w szczelnym, suchym pojemniku. 
 

 
 
Podobne przepisy:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)