Menu górne

Muffinki MEGA Czekoladowe

 Szybki i łatwy przepis na muffinki potrójnie czekoladowe. Wilgotne, miękkie i pięknie pachnące. Zawierają w sobie potężną dawkę małych czekoladowych kawałeczków, które smacznie wzbogacają ich strukturę. Pyszne do szklanki mleka, albo jeszcze gorące z lodami waniliowymi... ;)

 

 

Składniki na około 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g kakao, dobrej jakości
  • 2 łyżeczki proszku do wypieków
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 330 ml śmietany 18%
  • 100 g masła, roztopionego, lekko ciepłego 
  • 120 g cukru 
  • 100 g czekolady białej
  • 100 g czekolady mlecznej
 Foremki do muffinek wypełnić papilotkami. 

Mąkę, sodę, proszek i kakao wymieszać i przesiać do miski. Odłożyć. W drugim naczyniu umieścić jajka, śmietanę i masło. Wymieszać trzepaczką lub krótko mikserem (najniższe obroty) - tylko do połączenia. Połączyć zawartości obu misek - jak wyżej, trzepaczką lub mikserem (krótko, tylko do połączenia). Na końcu dodać pokrojone w małe kawałki czekolady, wmieszać do masy szpatułką. Wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* i piec około 25 min. 

Wyjąć, przestudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)