Szybki i łatwy przepis na muffinki potrójnie czekoladowe. Wilgotne, miękkie i pięknie pachnące. Zawierają w sobie potężną dawkę małych czekoladowych kawałeczków, które smacznie wzbogacają ich strukturę. Pyszne do szklanki mleka, albo jeszcze gorące z lodami waniliowymi... ;)
Składniki na około 12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 40 g kakao, dobrej jakości
- 2 łyżeczki proszku do wypieków
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 330 ml śmietany 18%
- 100 g masła, roztopionego, lekko ciepłego
- 120 g cukru
- 100 g czekolady białej
- 100 g czekolady mlecznej
Mąkę, sodę, proszek i kakao wymieszać i przesiać do miski. Odłożyć. W drugim naczyniu umieścić jajka, śmietanę i masło. Wymieszać trzepaczką lub krótko mikserem (najniższe obroty) - tylko do połączenia. Połączyć zawartości obu misek - jak wyżej, trzepaczką lub mikserem (krótko, tylko do połączenia). Na końcu dodać pokrojone w małe kawałki czekolady, wmieszać do masy szpatułką. Wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* i piec około 25 min.
Wyjąć, przestudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)