Składniki potrzebne do ugotowania Ośmiornicy:
- 1 świeża lub mrożona ośmiornica o wadze 950g-1000g (takie są najlepsze)*
- 1,5 litra wody
- 1 duża cebula
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1/2 łyżki soli
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 2 ziela angielskie
*(W przypadku ośmiornicy świeżej - najpierw trzeba ją oczyścić, usunąć niejadalne części, utłuc, zamrozić)
Zagotować
wodę z dodatkiem pieprzu, ziela i soli. Gotować około 5 min., na małej
mocy palnika. Zwiększyć moc palnika do maksimum. Trzymając ośmiornicę od
strony głowy, powoli zanurzyć same końce jej ramion we wrzątku (na
filmiku wyżej tego nie widać, jest tylko etap prawie końcowy). Potrzymać
chwilkę i wyjąć. Ponowić czynność kilka razy, stopniowo zanurzając
dalsze części ramion. Dodać cebulę, marchewki, pietruszkę. Zmniejszyć
moc palnika do minimum, gotować ośmiornicę pod przykryciem przez około 1
godz. 20 min. - do miękkości - zobaczycie, że wywar stanie się
fioletowo-bordowy :D Garnek zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem na
30 min. Po tym czasie ośmiornicę wyjąć. Ostudzić, następnie opłukać pod
bieżącą wodą. Podzielić na duże kawałki (macki w całości!). Natrzeć 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Składniki potrzebne do usmażenia ośmiornicy:
- ugotowana w wywarze ośmiornica
- 4 ząbki czosnku
- garść posiekanej, świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- sól do smaku
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka biała lub żółta
- 1 cebula czerwona
Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę. Chwilkę podsmażyć.
Dodać ośmiornicę. Smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać zmiażdżony i posiekany czosnek, natkę pietruszki i pokrojone w kawałki papryki. Chwilę podsmażyć, do delikatnego zmięknięcia papryki i uwolnienia aromatu czosnku, natki. Podawać ze świeżym pieczywem i sosem czosnkowym. Pycha ;)
Doskonałe z sosem tzatzyki lub czosnkowym :) TUTAJ PRZEPISY KLIK
SOS TZATZIKI Z FETĄ (KLIK)
POLECAM TAKŻE:
Pieczona Ośmiornica z Ziemniakami i Warzywami
PONIŻEJ FILMIK:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)