Menu górne

Ośmiornica z Patelni

 

Kolejny przepis z Chorwacji. Była już ośmiornica pieczona w piekarniku, tym razem proponuję ośmiornicę smażoną na patelni. Tak, jak poprzednio - konieczne jest ugotowanie jej w wywarze. Staje się wtedy miękka, delikatna. Po krótkim usmażeniu jej w towarzystwie sporej ilości czosnku, natki i papryki nabiera dodatkowego aromatu, nie tracąc przy tym nic na smaku ;) A zapewniam, smakuje wyjątkowo dobrze :D

 

 Składniki potrzebne do ugotowania Ośmiornicy:

  • 1 świeża lub mrożona ośmiornica o wadze 950g-1000g (takie są najlepsze)*
  • 1,5 litra wody
  • 1 duża cebula  
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 ziela angielskie

*(W przypadku ośmiornicy świeżej - najpierw trzeba ją oczyścić, usunąć niejadalne części, utłuc, zamrozić)

Zagotować wodę z dodatkiem pieprzu, ziela i soli. Gotować około 5 min., na małej mocy palnika. Zwiększyć moc palnika do maksimum. Trzymając ośmiornicę od strony głowy, powoli zanurzyć same końce jej ramion we wrzątku (na filmiku wyżej tego nie widać, jest tylko etap prawie końcowy). Potrzymać chwilkę i wyjąć. Ponowić czynność kilka razy, stopniowo zanurzając dalsze części ramion. Dodać cebulę, marchewki, pietruszkę. Zmniejszyć moc palnika do minimum, gotować ośmiornicę pod przykryciem przez około 1 godz. 20 min. - do miękkości - zobaczycie, że wywar stanie się fioletowo-bordowy :D Garnek zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem na 30 min. Po tym czasie ośmiornicę wyjąć. Ostudzić, następnie opłukać pod bieżącą wodą. Podzielić na duże kawałki (macki w całości!). Natrzeć 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Składniki potrzebne do usmażenia ośmiornicy:

  • ugotowana w wywarze ośmiornica
  • 4 ząbki czosnku
  • garść posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól do smaku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka biała lub żółta
  • 1 cebula czerwona

Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę. Chwilkę podsmażyć. 

Dodać ośmiornicę. Smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać zmiażdżony i posiekany czosnek, natkę pietruszki i pokrojone w kawałki papryki. Chwilę podsmażyć, do delikatnego zmięknięcia papryki i uwolnienia aromatu czosnku, natki. Podawać ze świeżym pieczywem i sosem czosnkowym. Pycha ;)

 

 

Doskonałe z sosem tzatzyki lub czosnkowym :) TUTAJ PRZEPISY KLIK

 

 SOS TZATZIKI Z FETĄ (KLIK)

SOS TZATZIKI (KLIK)

SOSY TATARSKI (KLIK)

SOS CZOSNKOWY (KLIK)

 POLECAM TAKŻE:

Pieczona Ośmiornica z Ziemniakami i Warzywami

PONIŻEJ FILMIK:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)