Najlepsza chałka maślana, lekka, puchata i mięciutka....delikatnie słodka, pachnąca wanilią. PYSZNA! Z ciastem pracuje się rewelacyjnie, podczas zaplatania nie klei się do rąk - nie potrzeba nawet dodatkowego podsypywania mąką. To gwarancja wspaniałego rodzinnego śniadania lub kolacji. Dla mnie najlepsza jest z prawdziwym masłem lub dżemem truskawkowym. Koniecznie też spróbujcie jeszcze lekko ciepłej, samej bez dodatków. Lekko natnijcie jej wierzch nożem, a później delikatnie pociągnijcie, zobaczycie jaka jest puszysta (jak na zdjęciach u góry, poniżej, już chałka krojona nożem, po wystudzeniu). Bajka. Polecam!
Składniki na 2 duże chałki maślane:
- 750 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- 140 g masła, dobrej jakości
- 30 g drożdży świeżych
- 7 łyżek cukru
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na dwie równe części. Utworzyć kulki. Każdą rozprowadzać delikatnie dłońmi i zwijać, ponownie formując kulkę. Czynność powtórzyć kilka razy. Następnie każdą z kulek podzielić na 4 mniejsze, równe kuleczki. Uformować z nich 4 wałki. Zlepić końce, a następnie przeplatać je naprzemiennie tworząc warkocz, czyli naszą przyszłą chałkę. Tak samo postąpić z drugą kulką ciasta.
Chałki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, w odstępie - urosną. Odstawić pod przykryciem (np. lniana ściereczka, folia spożywcza) na 45 min. Po tym czasie posmarować je jajkiem roztrzepanym w ciepłym mleku i posypać kruszonką. Piec w 180* przez 40-50 min., do wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć, lekko przestudzić. Polecam Wam spróbować jeszcze ciepłej chałki z masłem lub dżemem truskawkowym i szklanką mleka.
Podobne przepisy:
Chleb Pszenno-Owsiany z Bardzo Chrupiącą Skórką
Puszyste Bułki z Chrupiącą Skórką
Chleb Pszenno-Owsiany
Chleb Pszenny, Najlepszy
Żulik / Chlebek Turecki
Pita - Bułeczki ze Wschodu
Bułki Pszenne z Sezamem
Bułki Nocne
Chleb Pszenno-Orkiszowy na Maślance
Mini Croissanty - Małe Francuskie Maślane Rogaliki
Croissanty - Tradycyjne Francuskie Rogale Maślane
Miodowe Naleśniki z Białym Serem i Malinami
Lekkie Bananowe Placuszki Owsiane
Naleśniki na Maślance
Pancakes - Amerykańskie Naleśniki
O tak, najlepsza z masełkiem i konfitura ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńWspaniała chałka! Jak ja takie jedzenie ubóstwiam:) Ale dla mnie zdecydowanie tylko posmarowana masłem. Nic więcej do szczęścia nie potrzebuję:D
OdpowiedzUsuńU mnie zazwyczaj także wygrywa wersja najprostsza, jedynie z masłem :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńa ma kruszonkę jakie proporcje ?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie ;) na samym końcu.
UsuńTutaj także wstawiam link:
https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/kruszonka-przepis-podstawowy.html
bardzo dziekuję
UsuńProszę :)
UsuńDzisiaj upiekłam pyszne
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo :)
UsuńNajlepsza z masłem i konfiturą :)
OdpowiedzUsuńW instrukcjach brakuje na którym etapie dodawane jest roztopione masło ;) jest w składnikach wymienione ale już w sposobie wykonaniach go nie ma :)
OdpowiedzUsuńA to są moje smaki z dzieciństwa, niezapomniane na zawsze.
OdpowiedzUsuń