Dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki drożdżowe do czerwonego barszczu. Moje są w wersji mięsnej - z wołowiną i wieprzowiną. Farsz z przepisu jest wyrazisty w smaku, przepyszny. Idealny także do kulebiaka, krokietów, pierogów. Drożdżowe ciasto jest banalnie proste w wykonaniu i nie zajmie Wam
wiele czasu. Wystarczy poświęcić tylko chwilę na jego przygotowanie
wieczór wcześniej, odstawić do lodówki na całą noc, a kolejnego dnia już
tylko wypełniać je farszem. To ciasto krucho-drożdżowe, delikatne,
lekko maślane - najlepsze na świecie! Wy, swoje paszteciki możecie wypełnić Waszym ulubionym farszem - pieczarki i cebula, kapusta i grzyby. Wyprzedzam pytania - tak, można wykorzystać także mięso z rosołu :) Jedno jest pewne - najlepiej smakują podane na gorąco z domowym czerwonym barszczem.
Składniki na około 35 pasztecików:
- 50 g drożdży świeżych (dużo, ale nie będzie ich czuć w smaku)
- 480 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 300 g śmietany 18%
- 20 g smalcu
- 200 g masła (dobrej jakości, żadne margaryny!)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duże żółtko
Dodatkowo: - mąka do podsypywania ciasta (tylko tyle ile trzeba, im mniej tym zawsze lepiej)
- 1/4 szklanki mleka, 1 białko
- majeranek, - 3 pieczarki do dekoracji
Drożdże
pokruszyć do miski, dodać 1/3 szklanki śmietany i 2 łyżki cukru pudru -
wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży.
Przykryć miskę talerzykiem i odstawić na 15 min. W międzyczasie przesiać
mąkę do misy miksera. Dodać sol oraz pokrojone zimne
masło i smalec. Zagnieść tworząc sypką masę. Można także wszystko zblendować na "sypką masę" w blenderze (zazwyczaj tak robię). Następnie należy dodać resztę śmietany i
żółtko oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do
drożdżowego około 5-7 minut, aż stanie się bielsze, pulchne, dobrze
napowietrzone i lekkie. Podczas wyrabiania zacznie robić się bardziej lepiące - tak ma być. Następnie wyrabiać przez chwilkę ręcznie. Miskę z
ciastem szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 10-13
godzin - najlepiej na całą noc.
Moje ciasto skończyłam wyrabiać o 23.30, wróciłam do niego ponownie o 11.30 dnia kolejnego.
Po
tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnice lekko
podsypaną mąką i podzielić na dwie części - dla ułatwienia pracy.
Każdą kolejno rozwałkować tak aby otrzymać kształt długiego prostokąta o grubości 2 mm. Jego szerokość to około 12 cm. Wzdłuż jednej, połowy, na połowie szerokości - wyłożyć równomiernie połowę nadzienia. Nałożyć na nią ciasto bez farszu. Ponaciskać delikatnie brzegi i obrócić tak aby łączenie było pod spodem. Delikatnie spłaszczyć wierzch rulonu (można boczną stroną noża - delikatnie poklepać ciasto). Podzielić nożem na mniejsze kawałki - przyszłe paszteciki (takie na 2 kęsy, długość około 4 cm, szerokość około 5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie posmarować rozmąconym białkiem z dodatkiem mleka. Posypać majerankiem, udekorować plasterkiem surowej pieczarki. Pieczarki dobrze delikatnie posmarować olejem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec 20-25 min. do zezłocenia.
Wyjąć, jeszcze gorące można podawać z domowym barszczem czerwonym. Można je również przechowywać do 4 dni, w szczelnym pojemniku, w lodówce.
Składniki na Farsz Wołowo-Wieprzowy:
- 600 g wołowiny (na gulasz)
- 3 plasterki schabu
- 1 łyżka jarzynki
- 1 liść laurowy
- 6 ziel angielskich
- 7 ziarenek pieprzu
- sól
- 200 pieczarek
- 3 duże cebule
- olej lub masło
- woda
Wołowinę umyć. Wrzucić do wrzącej wody. Obgotować przez 1 minutę. Wyjąć. Ponownie włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą - tylko do jej przykrycia. Dodać jarzynkę, liścia laurowego, pieprz w ziarnach, ziele angielskie. Od zagotowania gotować na minimalnej mocy palnika przez 1,5 godz. Po tym czasie dodać umyte plastry schabu. Gotować kolejną godzinę. Mięso powinno być bardzo miękkie. Można przestudzić mięso w wywarze (wywar zostawiamy). W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła lub oleju zezłocić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, odstawić. Na tej samej patelni, ponownie na odrobinie tłuszczu podsmażyć pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Przełożyć do osobnej miseczki, odstawić. Jeszcze ciepłe mięso można wyjąć - większość zmielić w blenderze z połową zezłoconej cebuli - podlewając przecedzonym wywarem (około 1/2 szklanki, w razie potrzeby można więcej - ważne, aby masa nadal była bardzo gęsta). Resztę mięsa drobno poszatkować. Podsmażyć na minimalnej ilości masła, do zarumienienia. Wszystkie składniki (mięso zmielone z cebulą, resztę cebuli, pieczarki, podsmażone mięso) umieścić w misce i dobrze połączyć składniki. Opcjonalnie można dodać trochę wywaru - jeśli masa jest zbyt zbita. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem (odrobina) do smaku. Farsz powinien być wyrazisty.
Farsz należy całkowicie wystudzić.
*Można taki farsz zrobić wykorzystując np. mięso z rosołu.
PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY (KLIK)
Podobne przepisy:
Pierogi z Mięsem Wołowym i Cebulą
Pierogi z Kapustą i Grzybami
Krokiety z Pieczarkami i Serem
Paszteciki !!! 😍 Uwielbiane przeze mnie i męża 😋 Na pewno przetestuję przepis :-) Barszcz robiłam i pyszny był
OdpowiedzUsuńKocham pierogi i barszcz, czas pokochać paszteciki. Jutro będę robić :-)
OdpowiedzUsuńCzuję, że będę czesto robić, wyszły wspaniałe. Farsz rewelacyny, idealny w smaku. Nie miałam pieczarek to na wierzch położýłam cebulkę i też posmarowałam olejem. Niestety domowego barszczu nie było nastepnym razem się o niego pokuszę. Pozdrowienia dla Pani i Pani bliskich. Mają szczęście z takimi pysznościami na obiad
OdpowiedzUsuńWitam Pani Paulino ostatnio robiłam farsz do kulebiaka z Pani przepisu oczywiście i moje pytanie jest takie czy mogę użyć tego ciasta do tamtego farsz
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) Robiłam już kulebiaka z mięsem, wprawdzie w jeszcze innej wersji - i jest pyszny :) Z tym farszem też mam w planach :) Także śmiało można użyć tego farszu, będzie bardzo dobry ! Pozdrawiam serdecznie!
Usuń