Jeśli zdążyliście już polubić Krucho-drożdżowe paszteciki z mięsem - mam dla Was kolejny przepis. Farsz ten sam, ciasto inne - dla odmiany bardziej puchate, miękkie, przypominające świeże, ciepłe bułeczki. Pachną i smakują cudownie. Pozycja obowiązkowa do czerwonego barszczu :)
Składniki na Farsz Wołowo-Wieprzowy:
- 600 g wołowiny (na gulasz)
- 3 plasterki schabu
- 1 łyżka jarzynki
- 1 liść laurowy
- 6 ziel angielskich
- 7 ziarenek pieprzu
- sól
- 200 pieczarek
- 3 duże cebule
- olej lub masło
- woda
Wołowinę
umyć. Wrzucić do wrzącej wody. Obgotować przez 1 minutę. Wyjąć.
Ponownie włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą - tylko do jej przykrycia.
Dodać jarzynkę, liścia laurowego, pieprz w ziarnach, ziele angielskie.
Od zagotowania gotować na minimalnej mocy palnika przez 1,5 godz. Po tym
czasie dodać umyte plastry schabu. Gotować kolejną godzinę. Mięso
powinno być bardzo miękkie. Można przestudzić mięso w wywarze (wywar
zostawiamy). W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła lub oleju
zezłocić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki,
odstawić. Na tej samej patelni, ponownie na odrobinie tłuszczu podsmażyć
pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Przełożyć do osobnej miseczki,
odstawić. Jeszcze ciepłe mięso można wyjąć - większość zmielić w
blenderze z połową zezłoconej cebuli - podlewając przecedzonym wywarem
(około 1/2 szklanki, w razie potrzeby można więcej - ważne, aby masa
nadal była bardzo gęsta). Resztę mięsa drobno poszatkować. Podsmażyć na
minimalnej ilości masła, do zarumienienia. Wszystkie składniki (mięso
zmielone z cebulą, resztę cebuli, pieczarki, podsmażone mięso) umieścić w
misce i dobrze połączyć składniki. Opcjonalnie można dodać trochę
wywaru - jeśli masa jest zbyt zbita. Doprawić solą, pieprzem i
majerankiem (odrobina) do smaku. Farsz powinien być wyrazisty.
Farsz należy całkowicie wystudzić.
Składniki na około 30 pasztecików:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 80 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 70 g masła
- 1 duża łyżka śmietany
- duża szczypta soli
Dodatkowo: odrobina mleka, 1 białko, sól himalajska z młynka, majeranek / mak / czarnuszka / sezam / siemię lniane / kminek
Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier i ciepłe mleko (nie gorące!). Wymieszać, przykryć naczynie i odstawić na 15 min. Do misy miksera przesiać mąkę. Dodać sól, wymieszać. Dodać żółtka, jajko, płynne masło, śmietanę i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 10 min. mikserem z hakami do drożdżowego. Jeśli bardzo się lepi można dodać dodatkową 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrabiać kilka minut. Ciasto musi być pulchne, jednolite, może być lekko lepiące. Wyrobić ciasto przez chwilę ręcznie po czym odstawić pod przykryciem na 1,5 godz. do podwojenia objętości.
Po
tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnice
podsypaną mąką i podzielić na dwie części - dla ułatwienia pracy.
Każdą kolejno rozwałkować - delikatnie podsypując mąką jeśli potrzeba - tak aby otrzymać kształt długiego prostokąta o
grubości 3-4 mm. Jego szerokość to około 12 cm. Wzdłuż jednej, połowy, na
połowie szerokości - wyłożyć równomiernie połowę nadzienia. Nałożyć na
nią ciasto bez farszu. Ponaciskać delikatnie brzegi i obrócić tak aby
łączenie było pod spodem. Delikatnie spłaszczyć wierzch rulonu (można
boczną stroną noża - delikatnie poklepać ciasto).
I SPOSÓB: Można przełożyć taki rulon na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. W odstępach około 4 cm odcisnąć rowki, można w tych miejscach naciąć ciasto, ale nie do samego końca. Po upieczeniu powstaną paszteciki do odrywania.
II SPOSÓB: Równie dobrze można od razu pokroić rulon ciasta tworząc przyszłe paszteciki - układamy je na papierze do wypieków, na blaszce.
Odstawić do podrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie
posmarować rozmąconym białkiem z dodatkiem mleka. Pokręcić trochę młynkiem z solą tuż nad nimi, posypać majerankiem i/lub makiem, czarnuszką, sezamem - czym dusza zapragnie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec 20-25 min. do zezłocenia.
PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY (KLIK)
Podobne przepisy:
Krucho-drożdżowe Paszteciki z Mięsem
Pierogi z Mięsem Wołowym i Cebulą
Pierogi z Kapustą i Grzybami
Krokiety z Pieczarkami i Serem
Blogi z takimi pysznościami to ja uwielbiam.
OdpowiedzUsuń