Menu górne

Bułki Nocne


Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. To od nich - jako 12 latka - zaczynałam przygodę z pieczeniem bułeczek :)
Wbrew pozorom bardzo wygodny przepis- max. 20 min pracy :) Chociaż czas oczekiwania na bułeczki jest długi - może stanowić ogromną zaletę. 
Dzięki temu rano będziemy mieć świeże, ciepłe pieczywo na śniadanie.


Składniki na 8 sztuk: 
  • 3 i 3/4 szklanki maki pszennej 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 25 g drożdży, 
  • 25 g masła rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 duże jajko
Przygotować rozczyn z drożdży. Pokruszyć je w misce, dodać cukier, łyżkę mąki i zalać 50 ml ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min. 
Przesiać mąkę, dodać sól, rozpuszczone, letnie masło, jajko, gotowy rozczyn i resztę ciepłego mleka. Dobrze wyrobić ciasto - powinno to zająć około 10 min. Zagniecione, elastyczne ciasto odstawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć lekko mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, krótko zagnieść i urywać niewielkie kawałki, po czym formować bułeczki (nie za duże, urosną).  
 Przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. 
Rano, wyjąć bułki na 30 min. przed planowanym pieczeniem. Zrobić przedziałek tępą stroną noża, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230* i piec około 20 min. Gdy będą mocno złote wyłączyć piekarnik i zostawić je tam na 5-10 min. pilnując żeby się nie spiekły za mocno z wierzchu, a dobrze upiekły w środku. Najlepiej wyjąć jedną i przekroić wzdłuż przedziałka żeby sprawdzić czy są gotowe.  
No i oczywiście tą gorącą zjeść od razu np. z nutellą...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz