Menu górne

Pita - Bułeczki ze Wschodu


Bułki Pita to kieszonki z ciasta drożdżowego przygotowywane bardzo często w krajach bliskiego wschodu. Charakteryzują się chrupiącą skórką, pod którą znajduje się cienka warstwa miękkiego  ciasta i puste wnętrze. Są idealne do nadziewania różnego rodzaju mięsami czy sosami. Z ich użyciem wychodzi Kebab Idealny :) Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a z ciastem pracuje się perfekcyjnie. Bardzo polecam!


Składniki na około 8 Bułek Pita:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn - składniki połączyć w większej miseczce, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać podrośnięte drożdże i wodę. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego - około 10-15 min. Po tym czasie ciasto powinno być bielsze niż na początku, elastyczne, napowietrzone i samo odchodzące od rąk. Kulę ciasta odstawić w naczyniu pod przykryciem na 1 godz. do podwojenia objętości. Po tym czasie na blacie lekko obsypanym mąką uformować z ciasta długi, gruby wałek - niczym strucla. Ciasto kroimy ostrym nożem na 8 części. Każdą z nich należy lekko rozwałkować na placek grubości około 2 cm. Przykryć ciasto lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zostawić w cieple na 40 min. Piekarnik wraz z blachą rozgrzać do 225*. Ostrożnie wyjąć gorącą blachę, szybko wyłożyć na nią papier do pieczenia i łopatką przekładać bułki (zachowując odstępy - bułki Pita urosną). Natychmiast wstawić rozgrzaną blachę spowrotem do piekarnika. Piec bułeczki około 15 min. Wyjąć. Podawać gorące z dodatkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz