Delikatna w smaku kawa z mleczną pianką obsypaną chrupiącymi bezami polanymi domowym syropem z dyni. Wierzch kawy przypomina mi w smaku krem angielski. Dynia świetnie odnajduje się w tej kompozycji i wygląda na śnieżnobiałej piance jak czyste złoto. Spróbujcie, a zaczniecie odliczać minuty do wypicia kolejnej filiżanki :)
Składniki na 1 filiżankę:
- 2 łyżeczki ulubionej kawy
- 100 ml dobrze schłodzonego mleka 2%
- 2 łyżeczki syropu dyniowego (tutaj przepis)
- chrupiące bezy do kawy (tutaj przepis)
Mleczko spienić na gęstą piankę.
Przełożyć na kawę.
Udekorować wierzch pokruszonymi bezami i polać syropem dyniowym. Podawać od razu.
Uwielbiam każdą kawę, ale kawa z dodatkiem syropu dyniowego z Pani przepisu jest niezrównana. Zrobiłam też bezy - wysuszyłam i pokruszyłam na piankę. Bardzo smaczna. Ps.: Mleko faktycznie musi być mocno schłodzone wtedy najlepiej się ubija.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniowa kawę. Jest delikatna w smaku. Pyszna. Mogłabym pić ja cały czas. Bezy pasują bardzo do niej
OdpowiedzUsuńLubię taka kawę:) syrop dyniowy zawsze w gotowości:)
OdpowiedzUsuńSpieniłam mleko, polałam syropem i posypałam bezami. Zapisałam w fotelu i popijam w ten deszczowy dzień. Jak mi dobrze teraz :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę :)
UsuńSuper pomysł. Bardzo smakowała wszystkim
OdpowiedzUsuńDobrze ze sezon na dynię się zaczyna bo juz stęskniłam się za tą kawa
OdpowiedzUsuń