Menu górne

Najlepszy Sos Pomidorowy na Pizzę / do Pizzy


Idealne (dobrze Wam znane ;) ciasto na pizzę to jednak nie wszystko. 
Równie ważny jest pomidorowy sos. Bez tego dodatku żadna pizza nie będzie smakować tak dobrze! 
Banalnie prosty w przygotowaniu.
Sos, którym smarujemy ciasto powinien być wyrazisty, intensywny w smaku, o odpowiedniej konsystencji. Ten właśnie taki jest i mówię to z pełną odpowiedzialnością. Metodą prób i błędów poznałam tajniki jego przygotowania. Sekret tkwi nie tylko w dobrych składnikach, ale i samych etapach przygotowania. Nie zawiedziecie się, obiecuję. Koniecznie wypróbujcie :)

 
Najlepszy sos na / do pizzy - jak z pizzeri:
  • 2 duże słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka oregano (polecam także świeże)
  • 1 łyżeczka tymianku (to samo :)
  • 4-5 ząbków czosnku
Koncentrat przełożyć na patelnię i podsmażyć - co jakiś czas mieszając. Następnie dodać starty czosnek. Wymieszać i chwilę potrzymać na ogniu. Dodać zblendowane pomidory z puszki. Doprawić do smaku. Wymieszać i zagotować. Przełożyć sos do miski i pozostawić do wystudzenia.
Jest to gotowy sos do posmarowania ciasta na pizzę. Jeśli chcemy, aby stał się sosem do gotowej pizzy - wystarczy rozprowadzić go w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

 Spróbujcie także:

Pizza Pepperoni

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/pizza-pepperoni_9.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/pizza-capriciosa.html
Domowy fast food

1 komentarz:

  1. Właśnie zrobiłam. W całym domu pachnie ziołami i pomidorami jak w restauracji. Sos stygnie ale już próbowałam i jest identyczny jak w pizzerii. Pyszny. Ciasto na pizze wyrasta. Czuję że będzie bardzo dobrze

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)