Dziś przepis na najlepszy Tort Bezowy Baileys z Musem Czekoladowym i Bitą Śmietaną. Znajdziecie w nim lekkie, kakaowe ciasto, chrupiące płaty bezowe i doskonałe, oryginalne kremy: mus czekoladowy (smakuje jak jeszcze bardziej kremowe ptasie mleczko), krem z dodatkiem luksusowego likieru Baileys i tradycyjny krem śmietankowy. Dla przełamania smaku i wprowadzenia nuty orzeźwienia znalazło się miejsce dla domowego, kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki i mrożonych malin zanużanych w galaretce. Smak jest nie do opisania. Tort prezentuje się elegencko i wyglada bardzo apetycznie. Po jego spróbowaniu, rodzina kazała mi biec po kartkę i szczegółowo zapisać przepis, żeby nic nie umknęło ;) Już został zarezerwowany na kolejną uroczystość :) Z pewnością to jeden z najlepszych tortów jakie jadłam. Szukajcie okazji, aby wypróbować przepis!
- 3/4 szklanki białek (około 3-4 sztuk)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego, bez cukru (proszek)
- 230 g mąki pszennej
- 130 ml maślanki
- 45 g kakao
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 70 ml oleju
- 150 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka kakao (prawdziwego)
- szczypta soli
- 30 g cukru
- 160 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 3 białka
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej + odrobina mleka
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 duże łyżki śmietany 18%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej + odrobina mleka
Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać. Odstawić na 10 min. Śmietankę ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukry. Dodać śmietanę 18% w dwóch turach za każdym razem krótko ubijając masę. Żelatynę podgrzać w mikrofali przez 4-5 s., tylko do uzyskania płynnej konsystencji. Do żelatyny dodać 1 łyżkę kremu - zmiksować i dolewać mieszankę do kremu, pod obroty miksera - cały czas ubijając masę. Na ciasto w formie, a mianowicie na posmarowany dżemem porzeczkowym pierwszy płat bezowy - wyłożyć cały krem śmietankowy. Wyrównać. Przykryć drugim płatem bezowym, lekko docisnąć. Odstawić w zimne miejsce.
Składniki na Krem Baileys i Śmietankowy oraz maliny w galaretce:
- 400 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 130 ml likieru baileys (schłodzonego)
- 3 łyżeczki żelatyny deserowej (deserowej nie zalewamy wodą/mlekiem!)
- maliny mrożone (ja użyłam około 15 sztuk)*
- 1/2 opakowania galaretki malinowej
- 1/2 szklanki wrzącej wody
Galaretkę zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać. Przelać do szerokiego naczynia. Dodać zamrożone maliny - delikatnie wymieszać je tak, aby galaretka je oblepiła. Przekładać maliny na folię spożywczą. Schłodzić przez chwilę w lodówce.
Śmietankę ubić na sztywno w międzyczasie dodając cukier. Pod koniec dodać 1 łyżeczkę żelatyny deserowej. Krótko ubić masę. Podzielić masę na dwie części - jedną trochę większą. Do większej ilości kremu dodawać powoli likier baileys i żelatynę deserową (pozostałe 2 łyżeczki) - cały czas ubijając masę. Krem śmietankowy umieścić w rękawie cukierniczym (użyłam tylko M1), ozdobić wierzch tortu, następnie w rękawie umieścić krem baileys - ozdobić wierzch tortu. Ja wyciskałam różyczki z kremu śmietankowego i odstępach, po między nimi wykonałam różyczki z kremu bajleys. Na kremach poukładać maliny w galaretce. Schłodzić tort przez min. 10 godzin w lodówce. Kroić ostrym nożem.
*Można użyć świeżych malin - wtedy bez galaretki.
Podobne przepisy:
Tort Topniejące Lody - Kremowo-Owocowa Letnia Fantazja
Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Tort Hiszpański z Bezami i Rumem
Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście
Migdałowy Jabłecznik z Konfitura Różaną i Bitą Śmietaną
Orzechowy Tort Śmietankowy z Kajmakiem
Bezowy Tort Śmietankowy z Malinami
Krem Maślany na Mleku Skondensowanym - Tynk do Tortów
Krem Maślany Milky Way - Tynk do Tortów Milky Way
Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami
Śmietankowo-Truskawkowy Tort Ombre
Najlepszy Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych (Przepis II)
Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych
Tort Bezowy Melba
Tort Śmietankowo-Jagodowy
Tort Ananasowo-Kokosowy
Tort Raffaello (przepis I)
Czekoladowy Tort Rocher z Malinami
Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy
Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie
FANTASTYCZNY Tort!! Przepyszny, wszystkim smakował
OdpowiedzUsuńNie widzę w przepisie jak zrobić płaty bezowe? A na zdjęciu w przekroju tortu mam wrażenie że jest tylko jeden płat bezowy?
OdpowiedzUsuńByło w linku, ale może słabo widoczne. Już dodałam pełen opis na wstępie :) Pozdrawiam :)
UsuńTen tort na pewno byłby hitem na nie jednej imprezie firmowej. Wiele osób nie wyobraża sobie takich eventów bez słodkiego poczęstunku. W tym wypadku z pewnością tort byłby gwoździem imprezy, gdyż wygląda apetycznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńJaka wielkość formy?
OdpowiedzUsuńJaka wielkość formy?
OdpowiedzUsuń26 cm :)
UsuńAle mi smak narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńTaki był cel :D Pozdrawiam! :)
UsuńCzęsto wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.
OdpowiedzUsuń