Menu górne

Pizza na Słodko z Czekoladą i Bananami

Jeśli robiąc pizzę zostanie Wam trochę ciasta - warto przygotować wersję na słodko :)
 Dla kontrastu lub z czystej ciekawości. Ciasto na pizzę jest dość uniwersalne (o ile nie użyjecie do niego oliwy smakowej - wybierzcie zwykłą oliwę lub olej). Nie musi być słodkie - tą rolę spełnią słodkie dodatki. W brzegach ciasta ukryłam białą czekoladę, po środku już klasyczne i zawsze pasujące do siebie połączenie nutelli i bananów. Świetnie sprawdzi się tutaj i ananas. Gorąca dobrze smakuje z lodami waniliowymi, smaczna również na zimno :) Moja ciekawość zaspokojona. Moim zdaniem taka pizza nie ma nawet szans na uczciwą konkurencję z wersją tradycyjną, wytrawną, ale miło było znów trochę poeksperymentować :)





Składniki:

 Ciasto na pizzę rozwałkować - dość cienko. Pozostawiając 3 cm od brzegu, na środku rozsmarować nutellę (można najpierw lekko ocieplić ją w mikrofali - będzie bardziej smarowna). Po środku wolnego ciasta przy brzegach rozłożyć posiekane 80 g białej czekolady. Złożyć ciasto tworząc brzeg pizzy (z czekoladą w środku). Na nutelli ułożyć pokrojone w grubsze plasterki i skropione sokiem z cytryny - banany. Całość - brzegi i banany posmarować ciepłą mieszanką mleka z roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 300* i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piekłam na funkcji do pizzy, czyli gorące powietrze i nagrzewanie głównie od dołu. Kiedy, po około 10 min. brzegi ciasta zaczną się zarumieniać, a pizza będzie wyglądać jakby zaraz miała opuścić piekarnik - roztopić w mikrofali białą czekoladę (30-40 s.), wymieszać. Ostrożnie uchylić drzwiczki piekarnika, wysunąć pizzę i posmarować brzegi czekoladą przy użyciu pędzelka cukierniczego. Natychmiast posypać wiórkami kokosowymi i ponownie wstawić do piekarnika na 2 min. - tylko do lekkiego zarumienienia wiórków (uwaga! szybko się przypalają!). Wyjąć. Podawać na gorąco z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Równie smaczna sama :) Nawet na zimno :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)