Składniki:
- 1/3 ciasta z tego przepisu na Pizzę (KLIK)
- 2 duże banany
- 3 łyżki nutelli
- 100 g czekolady białej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Ciasto na pizzę rozwałkować - dość cienko. Pozostawiając 3 cm od brzegu, na środku rozsmarować nutellę (można najpierw lekko ocieplić ją w mikrofali - będzie bardziej smarowna). Po środku wolnego ciasta przy brzegach rozłożyć posiekane 80 g białej czekolady. Złożyć ciasto tworząc brzeg pizzy (z czekoladą w środku). Na nutelli ułożyć pokrojone w grubsze plasterki i skropione sokiem z cytryny - banany. Całość - brzegi i banany posmarować ciepłą mieszanką mleka z roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 300* i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piekłam na funkcji do pizzy, czyli gorące powietrze i nagrzewanie głównie od dołu. Kiedy, po około 10 min. brzegi ciasta zaczną się zarumieniać, a pizza będzie wyglądać jakby zaraz miała opuścić piekarnik - roztopić w mikrofali białą czekoladę (30-40 s.), wymieszać. Ostrożnie uchylić drzwiczki piekarnika, wysunąć pizzę i posmarować brzegi czekoladą przy użyciu pędzelka cukierniczego. Natychmiast posypać wiórkami kokosowymi i ponownie wstawić do piekarnika na 2 min. - tylko do lekkiego zarumienienia wiórków (uwaga! szybko się przypalają!). Wyjąć. Podawać na gorąco z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Równie smaczna sama :) Nawet na zimno :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)