Szukałam jakiejś sałatkowej nowości i znalazłam. Nie przypuszczałam tylko, że sałatka z selerem konserwowym aż tak przypadnie mi do gustu. Nie tylko chodzi o jego słodkawą nutę, ale i strukturę o jaką wzbogaca sałatkę. W połączeniu z m.in.: kurczakiem, ananasem, papryką i sypkim, smażonym ryżem oraz dużą ilością szczypiorku smakuje wyśmienicie. Pycha!
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 przyprawa do kurczaka
- mąka pszenna
- olej
- 1 słoiczek selera konserwowego (chociaż następnym razem pokuszę się o dwa :)
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 puszki ananasa
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula dymka
- 2 pęczki szczypiorku
- 120 g sera żółtego np. gouda, morski, edamski, tylżycki
- 1 torebka ryżu
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- majonez
Piersi z kurczaka pokroić w grube paski i zamarynować w przyprawie do kurczaka. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na niedużej ilości oleju na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić. Ryż wysypać na suchą patelnię i podgrzewać często mieszając, aż stanie się lekko kremowy. Zalać ryż gorącą wodą z dodatkiem cukru, soli kurkumy - uwaga może mocno bulgotać. Zmniejszyć moc palnika do minimum co jakiś czas mieszając poczekać, aż woda odparuje. Podlewać ryż wodą (za każdym razem czekając, aż ta odparuje), do momentu, aż będzie prawie miękki. Zdjąć z ognia i wystudzić. Ryż po wystudzeniu będzie suchy i sypki. (UWAGA! nie dopuścić do rozgotowania ryżu, a tak może się stać jeśli dodamy za dużo wody).
Do miski dodać dobrze odsączony seler konserwowy, kukurydzę, pokrojoną w cienkie paski paprykę, drobno posiekaną cebulę i szczypiorki, starty na średnich oczkach ser żółty, kawałki ananasa oraz ryż. Na koniec dodać 2-3 łyżki majonezu. Wymieszać, ewentualnie doprawić solą (lub odrobiną jarzynki). Schłodzić przez min. 2 godziny.
Jak to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńOd dziś moją ulubioną sałatką jest ta. Boże jakie to smaczne. Seler robi tu swoje. Ale ryż i kurczak - nic dodać nic ująć. Papryka orzezwia a ananas wyrównuje smakowo. Będę powtarzać bardzo często
OdpowiedzUsuńSałatka sprawdza się na każdej rodzinnej imprezie. Nic dodać nic ująć. Kompozycji nie trzeba już w żaden sposób podkręcać.
OdpowiedzUsuńSałatki gyrosowe są przepyszne. U nas to hit. Próbowaliśmy wielu i ta jest w czołówce.
OdpowiedzUsuńZajebista sałatka! Dzięki
OdpowiedzUsuńPyszna. Wreszcie coś nowego na naszym stole :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Fajne polaczenie smakow.
OdpowiedzUsuńNie mogę wchodzić na kulinarne blogi gdy jestem na diecie :D no zjadłabym wszystko!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna, lekka, orzeźwiająca przez paprykę i seler konserwowy. Idealny smakowy balans, polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo jam zasmakowała. Będę powtarzać. Dziękuję
OdpowiedzUsuńPyszna, seler konserwowy uzylam pierwszy raz w zyciu. Pozytywne zaskoczenie :-D
OdpowiedzUsuńPolecam
OdpowiedzUsuńNajlepsza, robiłam wielokrotnie
OdpowiedzUsuńZ rodzinką ją uwielbiamy, wczoraj zrobiłam na kolację i zostało już niewiele na dzisiejsze śniadanie :(
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona ❤
OdpowiedzUsuńPolecsm, bardzo dobra
OdpowiedzUsuńspędziłam tu cały dzień.
OdpowiedzUsuń