Menu górne

Aksamitny Sernik z Frużeliną Owocową


Zapraszam po przepis na Pyszny Sernik z Domową Frużeliną Owocową. Wspaniała Masa Serowa o smaku Mleczka Skondensowanego jest bardzo kremowa, delikatna, rozpływająca się w ustach. Otula ją najlepsze na świecie kruche ciasto. Zapewniam Was - jest bezbłędne! Na wierzch sernika wyłożyłam domową frużelinę. Możecie użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców. Tym razem wykorzystałam słodkie truskawki, soczyste czereśnie i orzeźwiającego całość ananasa. 
Do pieczonego sernika frużelina sprawdza się o wiele lepiej niż sama galaretka - ma dużo ciekawszą, jak dla mnie fantastyczną konsystencję.
 Taka kompozycja nie może zawieść. 

 
Przygotowanie najlepiej rozłożyć na dwa dni.


Składniki na Kruchy Najlepszy Spód do Ciast:
(dobrze schłodzone składniki)
  • 5 żółtek
  • 200 g masła (osełkowego)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Tortownicę lekko wysmarować tłuszczem.
Zimne masło zagnieść z przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia - mąką pszenną. Dodać cukier puder - wymieszać. Dodać żółtka - zagnieść ciasto. Następnie należy wylepić nim dno i boki tortownicy (26 cm). Świetnym sposobem jest wygładzenie spodu i boków przy użyciu foli spożywczej. Najpierw tradycyjnie rwiemy kawałki ciasta i wylepiamy nimi dno tortownicy - podobnie boki. Później kładziemy na ciasto folię i wygładzamy lekko przesuwając po nim dłonią :) Tak wylepioną ciastem tortownicę wstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie, ciasto należy wyjąć, ponakłuwać widelcem. Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 260* z włączonym termoobiegiem. Po 1 minucie zmniejszyć temperaturę do 220*, a po chwili wyłączyć termoobieg ustawiając piekarnik na grzanie typu "góra-dół". Ciasto musimy potraktować bardzo wysoką temperaturą tzw. "uderzeniową", aby nie opadły nam boki. 
Po około 10-15 min., kiedy będzie lekko zezłocone - wyjąć. A w międzyczasie można przygotować masę serową.
Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą. 
Nad nią umieścić kratkę, na której będzie pieczony sernik.
Temperaturę zmniejszyć do 160*.


Składniki na Masę Serową o smaku Mleka Skondensowanego:
(składniki w temperaturze pokojowej)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 kg twarogu na sernik - dobrej jakości
  • 1/2 proszku budyniowego o smaku śmietankowym
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3 jajka
W misce umieścić twaróg i jajka - zmiksować. Dodać mleczko skondensowane i śmietanę oraz proszek budyniowy. Zmiksować. Dosłodzić do uzyskania preferowanego poziomu :) Najlepiej spróbować odrobinę masy i zdecydować ile cukru dosypujemy. Zmiksować - za każdym razem nie za długo aby nie napowietrzyć masy, chodzi tylko o połączenie składników. Odstawić na 10-15 min. (w tym czasie najlepiej podpiec ciasto).
Następnie przelać na wyjęte z piekarnika ciasto (uwaga, masa będzie bardzo rzadka!).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160* - na około 1 godz. 30 min. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej! Sernik powinien być biały z wierzchu. Jeśli podczas pieczenia boki ciasta zaczną się za bardzo rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić przez min. 10 godzin. (to bardzo ważne!)


Składniki na Frużelinę Owocową:
(można użyć świeżych lub mrożonych owoców)
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni
  • 3 szklanki truskawek
  • 3 plastry ananasa z puszki + syrop
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka malinowa
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • woda 
 Mrożone owoce opłukać pod ciepłą wodą osuszyć. Nie powinny być "rozmrożone". Pokroić w ćwiartki. Umieścić w misce. Zalać syropem ananasowym, sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Wymieszać. Odstawić na 10 min. Po tym czasie odcedzić - sok przelać do garnuszka lub na głęboką ceramiczną patelnię. Zagotować. W 1/3 szklanki wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Wlać połowę i energicznie wymieszać. Dodać owoce - wymieszać. Zagotować i dodać resztę mąki. Ponownie zagotować energicznie mieszając. Ewentualnie można dosłodzić lub dodać więcej soku z cytryny. Zdjąć z ognia. Dodać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody i galaretkę malinową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Wymieszać. Przelać do dużej miski.Odstawić do wystudzenia. Kiedy frużelina zacznie gęstnieć - będzie przypominać gęsty kisiel - przelać na sernik. Schłodzić przez min. 2 godziny.

*Jak widać na zdjęciach - boki z ciasta powinny być wyższe niż objętościowo masa serowa - muszą trzymać frużelinę podczas tężenia. 
* Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

20 komentarzy:

  1. Boże jakie to musi być dobre 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik jest obłędny. Zwarty, kremowy, delikatny. Pierwszy raz piekłam w kąpieli wodnej. Wyszedł faktycznie równiutki, biały z wierzchu. Ciasto rozpływa się w ustach - piekłam z nim już Pani szarlotki :-) do sernika na pewno będę często wracać i proszę o więcej więcej więcej przepisów na takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię tylko dla uprewnienia pytam czy białek nie ubijać ? Tak wymieszać wszystko razem i już ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik znika w mgnieniu oka. Jest fantastyczny. Ciasto i masa serowa z fruzeliną .. polecam wszystkim pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik wyszedł pięknie. To mój pierwszy w życiu ale jak zobaczyłam zdjęcia nie mogłam się oprzeć. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik oblędny. Wyszła mi najlepsza fruzelinka pod słońcem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny i oblędny

    OdpowiedzUsuń
  10. Orzeźwiający, bardzo bardzo owocowa frużelina. Użyłam owoców mrożonych - smakują w tej postaci jak zrywane prosto z krzaka. Frużelina zjawiskowa. Masa serowa rozpływa się w buzi, jest pyszna. Bardzo polecam niezdecydowanym zanim wykupię wszystkie twarogi ze sklepów ;) Uzależniające.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest Pani niesamowita! Sernik najlepszy jaki jadłam. Dzięki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam. Stygnie a jutro wielkie otwarcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj nie pisze komentarzy ale tutaj muszę. Sernik boski, wybitny, rewelacyjny. Tak kremowy i delikatny że nawet nie wiem kiedy zjadłam pierwszy kawałek. Nigdy nic tak dobrego nie wykonałam w domu na słodko - słowa mojej kochanej i subtelnej córci. Dziękuję. Przepis na stałe zagości u nas w sercach a sernik na weekendowym stole. Tylko teraz zrobię ten na czekoladowym spodzie :) wygląda uroczo

      Usuń
  14. 10 godzin w lodówce? Chcę się upewnić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ;) orientacyjnie, najlepiej całą noc go tam przetrzymać. Musi się ustabilizować, związać. Gwarantuję, że będzie bardzo delikatny i kremowy. Potrzebuje czasu ;)

      Usuń
  15. Bardzo dobry wyszedł. Kremowy, spód popiekłam wcześniej, był kruchy do ostatniego kawałka.

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczny sernik. Ciasto pyszne, masą serową kremową, a do Frużeliny dodałam owoce i z zamrażarki i ananasa z puszki. Pycha

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)