Menu górne

Pampuchy z Karmelizowanymi Śliwkami, Malinami i Jogurtem



Pięknie wyrośnięte, pachnące i jeszcze gorące pampuchy świetnie pasują do zimnego jogurtu i słodkich owoców. Tym razem w połączeniu malinowo-śliwkowym :) Bardzo polecam!

Składniki na pampuchy:
(wyszły mi 24 sztuki)
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 10 dojrzałych, miękkich śliwek
  • 300 g malin 
  • jogurt grecki  (lub naturalny / śmietana)
  • cukier
Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać połowę ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Jajka i żółtko ubić z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 5 min. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie. Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz. Po tym czasie dobrze zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, lekko obsypać ją mąką i rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wycinać za pomocą niedużej szklanki kółka. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić je na około 15-20 min. do podrośnięcia. 
W dużym garnku zagotować wodę.
Na wierzchu ułożyć gazę (można ją obwiązać bandażem do garnka).
Gaza nie może dotykać wody. Na gazie ułożyć w odstępach wyrośnięte ciasto na pampuchy. Na garnku ułożyć głęboką miskę (o średnicy garnka). Parować kluski około 5-10 min.
Gdy podwoją lub potroją objętość ostrożnie zdjąć miskę (uwaga! para jest bardzo gorąca!) i przełożyć pampuchy na papier do pieczenia.
Na gazie ułożyć kolejną porcję.

Śliwki umyć, usunąć pestki. Dużą patelnię posypać 4 łyżkami cukru. Podgrzewać, aż kryształki się rozpuszczą. Natychmiast przełożyć pkrojone w paski / ćwiartki śliwki. Wstrząsnąć patelnią i podsmazyć nie mieszając na największej mocy palnika. Po chwili posypać wiezch śliwek 1 łyżką cukru, odwrócić owoce na drugą stronę. Chwilę podsmażyć i zdjąć z ognia. Śliwki powinny puścić sok, który w połączeniu z cukrem zgęstnieje. Owoce nie powinny być rozgotowane, rozpadające się, ale miękkie.
Maliny wymieszać z 1-2 łyżkami cukru.
Jogurt lub śmietanę dosłodzić do smaku.
Podawać z gorącymi pampuchami.

2 komentarze:

  1. Ale to pysznie wygląda ;) pampuchy są mega :) zapisuje sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebo w gębie !!!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)