Jest puszyste, wilgotne od truskawek i budyniu... przepyszne. Zapach podczas pieczenia jest nie do opisania. Wystudzone ciasto mama polewała tężejącą galaretką.
Dziś uświadomiłam sobie, że w tym roku go jeszcze nie upiekłam, a że ostatnie sztuki truskawek są jeszcze do zdobycia - wiedziałam, że nie ma na co czekać.
Zmodyfikowany przez mamę przepis pochodzi z "Biblioteczki Poradnika Domowego z 1994r.", znaleźć go można pod nazwą Piaskowiec z Owocami.
Typowo letnie, typowo domowe. Polecam!
Typowo letnie, typowo domowe. Polecam!
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 12 truskawek (lub / i inne owoce np. porzeczki, maliny, śliwki, jabłka, rabarbar)
- 1 galaretka truskawkowa
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Miękkie masło utrzeć na puszystą białą masę z cukrami. Dodawać stopniowo po jednym jajku, za każdym razem dobrze zmiksować. Następnie dodać przesiany budyń i proszek do pieczenia - połączyć. Dodać przesianą mąkę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste, puszyste. Tortownicę lub prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno - boki lekko posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć większą część ciasta do formy, poukładać przekrojone na pół truskawki, wyłożyć równomiernie resztę ciasta okrywając nim owoce. Dodatkowo posypałam wierzch porzeczkami i ułożyłam kilka połówek truskawek - bardzo, bardzo lekko oprószyłam owoce na cieście mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*, piec 65 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.
Wspaniałe ciasto! Uwielbiam takie proste wypieki z owocami lata :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, u mnie ciasto z porzeczkami i agrestem ;)
Bardzo smaczne ciasto. Zrobiłam z brzoskwinia z puszki i galaretka pomarańczową, ale najpierw posmarowałam cienko wierzch konfitury mandarynkowy według Pani przepisu i wyszlo ekstra :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć mrożonych porzeczek ?
OdpowiedzUsuńtak, bez wcześniejszego rozmrażania :)
UsuńLubie takie ciasta
OdpowiedzUsuńMożna użyć mrożone truskawki ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, sama niedawno piekłam z mrożonymi. Można je obtoczyć w proszku budyniowym - wyjdzie idealnie.
UsuńCiasto jest cudowne. Miękkie, puszyste, budyniowe - poezja. Zużywałam systematycznie do niego mrożone truskawki przez cały okres zimowy. Teraz czekam na świeże, polskie owoce i znów będę piec. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis super, juz nie raz czy dwa piekłam
OdpowiedzUsuń