Menu górne

Drożdżówki z Białym Serem i Kruszonką

  
Bułki z Białym Serem, Drożdżówki z Białym Serem, Bułeczki z Serem i Kruszonką... nieważne jak się na nie mówi i tak chyba każdy je uwielbia. Bułki z Białym Serem wychodzą bardzo podobne do Drożdżówek z Truskawkami i Kruszonką (przepis tutaj).  
Wilgotne, długo zachowujące świeżość, mięciutkie, słodziutkie, delikatne, puszyste, po prostu pyszne. Masa serowa z dodatkiem budyniu sprawia, że mają niepowtarzalny smak i konsystencję. 
Takie bułeczki idealnie sprawdzają się na podwieczorek, śniadanie przy kawie, ale i na wyjazdy. 
Chociaż trudno się oprzeć zjedzeniu wszystkich zaraz po wyjęciu z piekarnika - najlepsze są gdy przestygną. Bardzo, bardzo polecam! 
Na prawdę, trudno się im oprzeć :) 

Składniki na 2 duże blaszki Bułeczek z Białym Serem:
  •  4 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • duża szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 50 g masła (użyłam osełkowego)
+ odrobina ciepłego mleka do posmarowania / żółtko

Składniki na masę serową:
  • 500 g białego, chudego sera
  • 3 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
Składniki na Waniliową Kruszonkę:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 50 g masła / margaryny
  • niepełna 1/2  szklanki cukru 
  • 2 cukry waniliowe
Z drożdży, łyżki cukru, 1 łyżki mąki, 3/4 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka zrobić rozczyn i odstawić na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Jajka ubić z cukrem i solą. Masło rozpuścić i zostawić do lekkiego przestudzenia.

Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, kogel-mogel, resztę mleka i dobrze połączyć - ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Dalej zagniatając ciasto dolewać powoli rozpuszczone masło. Czas pracy z ciastem drożdżowym powinien trwać około 10 minut, aż stanie się elastyczne i lśniące. Uformować kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem do podwojenia objętości - około 1,5 godziny.
Przygotować masę serową. Twaróg umieścić w misce i rozgnieść widelcem, dodać cukry i wymieszać - spróbować i ewentualnie dosłodzić. W 3 łyżkach mleka rozpuścić budyń - dodać do masy serowej. Dodać żółtko, dobrze połączyć składniki. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białka. 
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Wyłożyć na stolnice oprószoną mąką i rozwałkować na placek. Ciasto posmarować równo masą serową i zwinąć w rulon. Pokroić na kawałki (plastry, około 3 cm).
Każdy kawałek wziąć do ręki, lekko rozciągnąć wzdłuż i raz przekręcić ciasto w przeciwnych kierunkach. Bułki z Białym Serem ułożyć na blaszce w odstępach. Posmarować delikatnie ciepłym mlekiem lub żółtkiem z mlekiem. Zostawić na 15-20 minut. 

W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą do otrzymania sypkich okruszków. Posypać drożdżówki i wstawić do piekarnika - 180*, na 20-25 minut, do zarumienienia. Chwilkę przed wyjęciem z piekarnika przygotować lnianą, czystą ściereczkę. Przepłukać ją pod wodą, wycisnąć - powinna być wilgotna, ale nie ociekać wodą. Po wyjęciu bułeczki przykryć ściereczką i zostawić na 10 min.

13 komentarzy:

  1. Najbardziej je lubię. Ciasto jest super i kruszonka najlepsza po prostu

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym dodać fotę ale nie wiem jak😂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobaczę czy jest taka opcja na blogspocie :) Proszę mi przesłać zdjęcie na maila (umieram z ciekawości jak wyszły :)

      Usuń
  3. Właśnie leżą w piekarniku. Pięknie rosną i pachną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, zrobiłam w zwiększonej ilości a i tak za szybko zniknęły. Niech mi Pani podpowie czy teraz zrobić rogaliki francuskie czy te z serem i truskawkami ? Które lepsze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, te ciasta różnią się smakiem i konsystencją. Ciasto francuskie (croissants) to ciasto listkujące się, bardziej maślane, z kolej rogaliki drożdżowe z serem i truskawkami są znacznie bardziej puszyste. Ale skoro robiła Pani teraz drożdżówki z serem to może dla odmiany właśnie rogaliki francuskie. Koniecznie z dżemem figowym :)

      Usuń
    2. Zrobię jak radzisz :) tylko gdzie ja znajdę dżem figowy?

      Usuń
  5. Uwielbiam te bułeczki. Robiłam je już wiele razy i zawsze smakują tak samo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje dzieciaki je kochają :) polecam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)