Dziś przepis na cudowny Makaron ze Szpinakiem i Piersią z Kurczaka. Od dziecka uwielbiałam szpinak jako dodatek do obiadu, ale nie sądziłam, że jako kluczowy składnik wytrawnego dania może być, aż tak niesamowity. Połączenie smaków jest wspaniałe, a posiłek zdrowy, lekki i smaczny. Soczysty filet z kurczaka, ulubiony makaron, odpowiednio doprawiony szpinak, zredukowany sos śmietanowy i tarty parmezan to przepis na sukces.
Co więcej, jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, jest tanie i proste. Bardzo polecam!



- 3 piersi z kurczaka
- 2 duże cebule
- 700 g szpinaku mrożonego
- 1 przyprawa do kurczaka złocistego
- 1 przyprawa do zapiekanki makaronowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 g sera gouda
- 300 ml śmietanki 30%
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki jarzynki
- oliwa z oliwek
- 350 g makaronu fusilli gigantii / świderki, tagliatelle, penne
Piersi pokroić w kostkę. Zamarynować w 1 łyżce oliwy i przyprawie do kurczaka oraz do zapiekanki. Dodać pokrojoną w kostkę 1 cebulę, wymieszać. Odstawić na kilka godzinę. Szpinak umieścić na patelni. Podlać 1/2 szklanki wody. Dodać pkrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż większość wody odparuje. Dodać czosnek jarzynkę, wymieszać. Odstawić.

Ugotować makaron al dente. Odcedzić. Do woka / nieprzywierającego garnka np. teflonowego przełożyć szpinak z kurczakiem i sosem. Dodać gorący makaron. Wymieszać podgrzewając do momentu aż sos się zagotuje. Wyłączyć ogień. Przykryć pokrywką naczynie i odstawić na 10 min. Po tym czasie zamieszać i odstawić na kolejne 10 min. Sos sam powinien lekko zgęstnieć, a makaron nabrac smaku. Podawać posypane tartym parmezanem.
Makaron z Kurczakiem i Szpinakiem można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Podobne przepisy:
Ciasto Leśny Mech
Ciasto Leśny Mech z Jagodami
Spaghetti Bolognese (najlepsze!)
Makaron w Sosie Serowym z Kurczakiem
Łazanki z Kapustą, Pieczarkami i Skwarkami z Cebulą
Zupa Szpinakowa
Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuń