Lubicie drożdżowe, prawda? Dziś przepis na Drożdżową Struclę z Czarną Porzeczką i Masą Serową. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, przełożone delikatną waniliową masą serową i słodko-kwaśnym nadzieniem z czarnej porzeczki. Nie obyłoby się bez tradycyjnej, słodkiej kruszonki :)
Składniki na 2 duże przytulone strucle:
- 80 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 600 g twarogu na sernik
- 2 żółtka
- 1 białko
- 2/3 szklanki cukru (lub mniej)
- 1 cukier waniliowy
- 30 g budyniu waniliowego
- 1/3 szklanki mleka (tyle, aby rozprowadzić budyń)
- Nadzienie Czarna Porzeczka (użyłam Lauretta Kandy w rękawie Rengo)
- 100 g masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
- 1 cukier waniliowy
Zrobić
rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto
podwoi objętość). Z jajek i żółtek, reszty cukrów ubić gęsty i
puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże,
ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli -
rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami
przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki
się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po
wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut.
Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie. Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Dużą prostokątną blaszkę wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
Pod koniec wyrastania ciasta przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z połową cukru na białą, puszystą masę. W mleku rozprowadzić budyń. Do twarogu dodać przygotowane składniki i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać cukier - po trochu, miksować do rozpuszczenia się kryształków. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masa nie będzie bardzo gęsta, ale to w niczym nie przeszkadza. Po upieczeniu będzie idealna.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść. Podzielić na
dwie części. Każdą rozwałkować na długi i szeroki prostokątny placek. Połowę placka posmarować nadzieniem z czarnej porzeczki, a drugą masą serową (nie jest zbyt gęsta, ale nie martwcie się jak coś wypłynie, zgęstnieje). Następnie złożyć końcówki placka do środka - z obu stron, a później całość zwinąć
wzdłuż - jak strucle. Przełożyć do brytfanny lub dużej formy
wyłożonej papierem do pieczenia. W taki sam sposób postąpić z pozostałym
ciastem. Ułożyć drugą struclę obok pierwszej w tej samej formie. Odstawić na 15-20 min. do
wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Masło zagnieść z mąką na sypki proszek. Następnie dodać cukier, zagnieść tworząc kruszonkę. Po tym czasie można posmarować ciasto ciepłym mlekiem i obsypać
kruszonką.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 175* piekarnika. Piec około 1 godz. Wyjąć. Natychmiast przykryć całe
ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach.
Chętnie wpadłabym na kawę w towarzystwie tego smakowitego ciasta!
OdpowiedzUsuńZapraszam! :)
UsuńPyszne musi być to połączenie sera, porzeczek i ciasta drożdżowego :)
OdpowiedzUsuńTakie jest :) Przygotowanie jest łatwe, zachęcam :D
Usuń