Domowy, tradycyjny, polski obiad.
Pyszne połączenie soczystej piersi z kurczaka w panierce, lekko miodowej kapusty zasmażanej z kminkiem i ziemniaki z koperkiem.
Bardzo polecam!
Składniki na Filety z Kurczaka w Panierce:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- sól
Piersi z kurczaka przekroić w poprzek na pół i utłuc lekko tłuczkiem do mięsa. Jajka wbić do miski, dodać dużą szczyptę soli i mleko - wymieszać widelcem lub trzepaczką. Filety kolejno obtoczyć w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony d zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Składniki na Kapustę Zasmażaną:
- 1-1,5 kg kapusty średniokwaśnej
- 1 łyżka kminku
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka jarzynki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka pieprzu
- 1-2 szklanki wody
Kapustę posiekać i partiami zrumieniać na suchej patelni - podsmażoną przekładać do garnka. Zalać 1-2 szklankami wody, dodać jarzynkę, ziele, pieprz, liście laurowe i gotować na małym ogniu, aż będzie prawie miękka. Dodać kminek i gotować około 10 min. Po tym czasie doprawić miodem i ewentualnie zagęścić podsmażoną na suchej patelni i rozprowadzoną w odrobinie wody mąką pszenną (w razie potrzeby - nie jest to niekonieczne).
Taka kapustę robiłam po raz pierwszy, ale wcześniej już ją jadłam. Bardzo smaczna, do kotletów zimą jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuń