Doskonała, Waniliowa Posypka do kawy lub dekoracji deserów. Lekko pokruszone bezy rozpływają się w ustach.... np. Pumpkin Latte smakuje z nimi obłędnie dobrze. Przygotowanie jest ekonomiczne i rostrze niż się wydaje ;) Wystarczy tylko odrobina sprytu i gotowe.
Polecam - zaufajcie mi, że warto mieć taki słoiczek w szafce ;)
Piekąc bezy czy bezowe spody do ciast zawsze jakaś jedna lub dwie łyżki masy może nam "przypadkiem zostać" lub możemy "przypadkiem" zrobić nieco więcej masy białkowej ;) Do przygotowanej masy bezowej można wmieszać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe.
Pieczemy ją w postaci bezików w tym samym czasie co np. planowane bezowe spody, ale wyjmujemy nieco wcześniej - kiedy tylko staną się lekko popękane i idealnie wysuszone, kruche. Studzimy i pokruszone wkładamy do słoiczka. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Moja bezowa posypka nie straciła na kruchości i sypkości - wytrzymała ponad 2 tygodnie, aż pewnego strasznego dnia się skończyła... co oznacza tylko jedno - znów czas upiec coś z bezą :)
Przepisy na Bezy znajdziecie TUTAJ lub po kliknięciu w poniższy obrazek:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)