Przepyyyszne!!!
Z
wierzchu rumiane, chrupiące, w środku delikatne jak chmurka, lekkie,
napowietrzone ciasto - przypomina troszkę biszkopt, ale jest
zdecydowanie bardziej wilgotne.
Piekłam je już nie raz, są niezawodne. Na przepis wpadłam przypadkiem.. do jagód zawsze pasował mi kefir, jogurt naturalny lub maślanka, ale za to w przypadku gofrów bez bitej śmietany się nie obejdzie więc postanowiłam wkraść smak maślanki do surowego ciasta. Wyszło obłędnie.
Gofry na Maślance najlepsze są z bitą śmietaną i jagodami ... cały rok na to czekałam!!! ...pasować będą też truskawki, maliny, brzoskwinie lub nektarynki. Opcji i pomysłów na własne kompozycje jest mnóstwo. Koniecznie spróbujcie!- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej - z lekko czubate
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/3 szklanki mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 70 g masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia. Dodać sól, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, żółtka, maślankę, mleko i płynne masło. Zmiksować do połączenia się składników. W oddzielnym naczyniu ubić białka. Kiedy staną się sztywne dodać w dwóch turach 2 łyżki cukru, za każdym razem miksując. Kiedy kryształki się rozpuszczą - wsypać łyżeczkę proszku budyniowego. Zmiksować. Białka delikatnie wmieszać do masy. Wylewać łyżką wazową na bardzo gorącą i posmarowaną lekko olejem, gofrownicę. Piekę około 6-8 min., w gofrownicy o mocy 1200. Wyjąć, wystudzić na kratce. Stygnąc zyskają na chrupkości. Lekko ciepłe można delikatnie posmarować frużeliną jagodową (tutaj przepis), przykryć ubitą śmietaną i posypać jagodami lub podać wedle swojego uznania.
Podobne przepisy:
Domowy Dżem Figowy
Frużelina Jagodowa
Frużelina z Czerwonej Porzeczki
Podobne przepisy:
Domowy Dżem Figowy
Frużelina Jagodowa
Frużelina z Czerwonej Porzeczki
Ostatnio zrobiłam dla dzieci siostry z bananami i nutella i teraz jak tylko mają przyjechać to pytają się o te gofry :-))
OdpowiedzUsuńUwielbiamy je ze wszystkim :) nawet tylko z cukrem pudrem w razie kryzysu słoikówego
OdpowiedzUsuńCiasto jak na zdjęciu - puszyste! Są chrupiące i leciutkie. O takie chodziło :)
OdpowiedzUsuńRozpuste śniadanie :) jutro będzie takie samo :) z bitą śmietaną, truskawkami i sosem czekoladowym. Pycha
OdpowiedzUsuńPolecam
OdpowiedzUsuńDzieciakom zrobiłam z konfiturą śliwkową i bitą śmietaną. Pycha ! Ciasto miękkie w srodku a z zewnątrz bardzo chrupiące. Moja gofrownica ma ponad 800w i dała rade ;) grunt to dobre ciasto A to takie jest. Polecam
OdpowiedzUsuń