Delikatny,
przezroczysty, lekkostrawny, zdrowy, na całym kurczaku z całą masą warzyw,
natką pietruszki, garściami lubczyku... To najbardziej tradycyjna polska zupa
jaka pierwsza przychodzi mi na myśl. Właściwie termin "zupa" w
przypadku rosołu wydaje się niewłaściwy, jakoś nie pasuje. Rosół to
zdecydowanie nie tylko jakaś tam "zupa" :)
Składniki na rosół domowy:
- 4-4,5 litra wody
- 1 świeży kurczak
- 1 duży por
- 3 duże pietruszki
- 2 pęczek natki pietruszki
- 1 duży seler + kilka liści selera
- 5 dużych marchewek
- sporo lubczyku (ja dodaje dużą garść)
- 1-2 łyżki jarzynki
- 5 ziarenek ziela angielskich
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 grzybek suszony (nie koniecznie)
Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą
i oprawić - usunąć kuperek, nadmiar skóry (im więcej skóry zostanie usunięte, tym rosół
będzie "chudszy" - zależy na jaki ma się ochotę) . Umyć kurczaka ponownie. Umieścić
w dużym garnku, zalać wodą i zagotować. Pogotować z 2-3 minuty, po czym wylać
całą wodę, umyć mięso. Obrane warzywa umieścić w dużym garnku razem z całym kurczakiem, dodać przyprawy, grzybka i zalać wodą. Gotować najpierw na dużej mocy
palnika - do momentu zawrzenia, a następnie na małym ogniu - z mocno uchyloną
przykrywką lub bez (rosół nie zrobi się mętny, pozostanie klarowny). Gotować około 1,5
h., nie mieszając.
Składniki na makaron:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- duża szczypta soli
- dla koloru: szczypta kurkumy / łyżeczka soku z buraków / marchewki / szpinaku (nie koniecznie)
Wszystkie składniki dobrze wyrobić.
Ciasto powinno być stabilne, elastyczne, odchodzić od rąk - jeśli za bardzo się
lepi, dosypać mąki, jeśli jest zbyt gęste - dolać odrobinę wody. Zagotować cały
duży garnek wody (osolić 1 łyżką). Ciasto podzielić na trzy części - każdą
kulkę rozwałkować na grubość 1 mm., mocno podsypując mąką. Odstawić do
lekkiego przesuszenia na około 20 min. Po tym czasie pierwszy placek ciasta
pociąć na paski o szerokości 4-5 cm. Paski posypać mąką i nałożyć na siebie.
Pociąć według uznania na makaron - szerszy lub węższy. Makaron rozkładać na
obsypanym mąką blacie. Identycznie postąpić z dwiema pozostałymi kulkami
ciasta. Przed przełożeniem do gotującej się wody, kilka razy podrzucić makaron,
"przepuścić między rękami", aby spadł nadmiar mąki. Gotować około 5
min. Odcedzić, przelać kilkukrotnie zimną wodą.
Niby nic a jednak tak smakuje domowy rosół. Był tradycyjnie na Nowy Rok.
OdpowiedzUsuń